Alcoi insisteix en les ayudes per reforestar les zones incendiades a Mariola
Després de la visita d’inspecció a la zona afectada a l’àrea propera al paratge de la Font de Serelles
L’Ajuntament d’Alcoi reclama ajudes per contribuir a la regeneració de serra Mariola afectada per l’incendi de 2012. El Consistori va sol·licitar la subvenció al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, sense obtindre cap resposta; primerament, perquè el Ministeri no reconeixia les 573 hectàrees de l’incendi, sinó que només reconeixia les dades oficials subministrades per la Generalitat, de 495 hectàrees, de forma que el sinistre no era considerat com a ‘gran incendi’ i no podia optar a les línies d’ajuda per regenerar i restaurar els territoris afectats. No obstant això, i després de realitzar la mesura que demostrava que sí superava les 500 hectàrees, el Ministeri indica que la subvenció està condicionada a que la Generalitat aporte el 50% del finançament, la qual cosa no s’ha produït.
Paco Agulló, regidor de Medi Ambient indica al respecte que “aquests dies tornarem a insistir a les dues administracions, la central i l’autonòmica, per a que se’ns concedisca l’ajuda i puguem portar a terme plans de reforestació, regeneració i rehabilitació de les zones incendiades. De moment, l’Ajuntament ha assumit el cost de l’estudi que fa la UMH, aproximadament 7.000 euros, així com alguns dels treballs que ja s’han realitzat a la zona. Però tornarem a instar a Conselleria i a la direcció del Parc Natural a què es facen els estudis i informes tècnics per a portar a terme les actuacions que la zona necessita”.
La reclamació de Paco Agulló es produiex després de la visita d’inspecció a la zona afectada per l’incendi de juliol de 2012 al Parc Natural de la Serra de Mariola, a l’àrea propera al paratge de la Font de Serelles. La visita va ser acordada al darrer Consell Rector del Parc Natural de la Serra de Mariola i en ella han estat presents tècnics de Conselleria d’Infrastructures, Territori i Medi Ambient, el dinamitzador del Parc Natural Ignacio Palmer, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Alcoi Paco Agulló,tècnics del propi Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament, així com membres d'entitats ecologistes i conservacionistes.
L’objectiu de la visita ha estat el d’avaluar com evoluciona la regeneració de l’àrea afectada per l’incendi, després del treball que s’ha portat a terme a l’àrea. Els tècnics de Conselleria han apuntat que l'estat de la regeneració de la vegetació és bo, en general, exceptuant alguns punts concrets en els quals s’apilava la fusta cremada o els vials a través dels quals s’extreia aquesta. Tal i com expressa Paco Agulló, “els tècnics pensen que, si no hi ha més incendis a la zona, podrem en uns anys tornar a gaudir del mateix paisatge que hi ha via abans de l'incendi”.
Entre els tècnics de Conselleria i els representants d’entitats ecologistes han sorgit discrepàncies sobre la idoneïtat o no de realitzar les actuacions de l’extracció de la fusta cremada: si és millor o no treure-la per evitar així processos més agreujats d'erosió; també sobre el moment en el qual extreure-la: immediatament després d'un incendi o al cap d’un o dos anys, així com de quins llocs és convenient extreure-la i de quins no (zones de pendents, amb terrenys més propensos a l’erosió com són els margosos, etc.). Cal recordar que des d’aquestes entitats s’havia criticat els processos d’extracció realitzats. En aquest sentit, tot i que els tècnics de Conselleria apunten que la revegetació de la zona està fent-se de forma natural i de manera positiva, i que els treballs d'extracció de la fusta cremada no han accentuat els processos erosius del sòl posteriorment a l'incendi, exceptuant indrets puntuals, no s’ha aportat cap informe tècnic que ho avale de forma fefaent.
En paraules del regidor de Medi Ambient Paco Agulló, “hem pogut comprovar com a la zona rebroten pins i altres espècies, i tot sembla indicar que hi ha bons indicadors de la regeneració. Això no lleva que puguen haver-se comés errades en la retirada de la fusta, i per això hem indicat als tècnics que des de l’Ajuntament sol·licitarem a Conselleria que, aprofitant aquest cas sobre el qual s’han efectuat estudis especialitzats, l’incendi de Serelles puga servir per establir una pauta a seguir en casos semblants”. De fet, cap a finals d’any l'Ajuntament d’Alcoi disposarà dels resultats definitius de l’estudi sobre l’evolució de l’erosió del sòl i de la vegetació després de l’incendi de Mariola que fou encarregat ara fa dos anys al Grup d’Edafologia Ambiental del Departament d’Agroquímica i Medi Ambient de la Universitat Miguel Hernández, i que la intenció és presentar-lo als membres del Consell Rector a principis de 2015. Aquest estudi pretén ser una eina més que, des del punt de vista científic, puga ajudar els propietaris i l’Administració a millorar la gestió dels nostres boscos.
Agulló indica que des de l’Àrea de Medi Ambient s’ha trobat a faltar un protocol acurat sobre el procés a seguir a terrenys incendiats posteriorment a la catàstrofe ecològica, per la qual cosa, i atenent als diversos informes que s’han realitzat d’aquesta zona, fins i tot amb l’aplicació de diferents sistemes pioners per afavorir la regeneració, Serelles podria servir per establir un full de ruta per a aquesta mena de procediments. “El que ha passat a la zona, tant l’incendi com els posteriors procediments d’extracció, podria servir per a establir criteris objectius i precisos sobre com actuar després d’un incendi forestal als terrenys afectats. Creiem que seria bo extraure conclusions positives d’una tragèdia mediambiental com la que vam patir a la zona: aquestes pautes, i comprovar com, malgrat tot, el bosc porta camí de regenerar-se”.