PLENARI

Compromís proposa la creació d'un banc de terres a Alcoi

Els nacionalistes defensen el projecte per a recuperar terres ermes, donar oportunitats econòmiques i reduir el risc d'incendis

sábado, 22 de noviembre de 2014
Hort social a Alcoi.
Hort social a Alcoi.

El regidor de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha comunicat que presentaran al ple una proposta perquè s’estudie la viabilitat a la ciutat d’encetar un banc de terres, tal com ja està fent-se en alguns municipis. “És un projecte engrescador perquè permetrà, en cas que alguna família vulga optar, la reutilització de terres abandonades o ermes, tant públiques com privades”.

Segon el regidor, tres són els motius bàsics que mostren les bondats de la proposta: l’aprofitament de terres abandonades, els recursos per a les famílies amb problemes econòmics i la reducció del risc d’incendis. Blay assenyala que “hi ha un bon grapat de terres, tant públiques com privades, aprofitables des del punt de vista agrícola, ramader, forestal, ornamental o mixt, que estan ermes o abandonades.

El regidor apunta que hi ha famílies a les quals se’ls podria resoldre un problema econòmic si se’ls facilitara l’accés a aquest tipus de terres, sempre que es compliren unes normes que caldria perfilar. “Potser siga des de l’administració pública el camí més adient per a enllestir una oferta semblant i l’instrument de mediació més acceptable per totes les parts. Per descomptat, les terres públiques poden gaudir des del principi de disponibilitat total”, afirma.

Blay afegeix que l’ocupació i el conreu de terres ermes o abandonades pot contribuir a evitar o reduir l’impacte dels tan temuts incendis forestals que solen produir-se, perquè un bancal conreat és sempre un tallafocs. “A més del foc, tenir les terres conreades representa el manteniment de l’estructura de mosaic de l’ecosistema i indirectament un control de l’erosió”, afirma.

L’experiència ja porta uns anys en diferents comunitats autònomes, i per això l’accés a les terres té diverses modalitats, segons les singulars circumstàncies. A més, està servint per a recuperar espais que estaven abandonats o eren focus de males herbes, amb la incidència negativa que aquest estat provoca en els paisatges urbans. “Tot i que a la nostra ciutat els horts socials solament s’han creat per a l’autoconsum, l’experiència positiva pot servir per a fer un pas més endavant i obrir la via a un autèntic banc de terres”, recalca.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content