Editat un estudi sobre el patrimoni local
És el primer fruit d’una iniciativa de la Secció d’Onomàstica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a dotar-se de documentació històrica
El Llibre de la peita de la vila d’Alcoi (1669-1783) de Josep Lluís Santonja és el primer fruit d’una iniciativa de la Secció d’Onomàstica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua per a dotar-se de documentació històrica amb la qual poder encarar el seu projectat “Diccionari etimològic de la toponímia valenciana”.
Fa uns anys l’Acadèmia Valenciana de la Llengua convocà els arxivers valencians per a demanar-los la seua col·laboració en este projecte. I ara, Josep Lluís Santonja, arxiver municipal d’Alcoi, oferix un llibre de peites que arreplega els béns immobles del terme municipal, tant els dels propietaris locals com els dels forans, amb el lloc on s’ubicaven acompanyats del nom de la partida, el nom del carrer i el nom dels propietaris, noms fiables al cent per cent perquè són fruit de declaracions o manifestacions davant de les autoritats locals.
El llibre que veurà la llum en les properes setmanes és el fruit d’un treball de prop de sis anys, d’estudi i transcripció. El volum enceta una nova col·lecció editorial de l’Arxiu Municipal d’Alcoi per a la difusió científica dels seus fons documentals.
El Llibre de la peita de la vila d’Alcoi (1669-1783) és una més de les joies que custodia l’Arxiu Municipal d’Alcoi. És un voluminós llibre començat a redactar l’any 1669, i que va continuar rebent anotacions fins a la confecció d’un nou llibre cappatró l’any 1784.
El Llibre de la peita d’Alcoi es pot considerar com la major font documental per a l’estudi de l’Alcoi de l’època moderna, perquè ofereix una completa radiografia del territori i la societat de l’època. Una font documental clau per a la història de la toponímia local i de les nissagues que són els avantpassats dels veïns de l’Alcoi dels nostres dies.