EU porta al plenari el rebuig a la reforma electoral de Rajoy
La coalició qualifica d’antidemocràtica la proposta per a que governe la llista més votada
Esquerra Unida va a presentar una moció per a que l’Ajuntament d’Alcoi rebutgi la reforma electoral que planteja el Govern central per tal que governe la llista més votada després de les eleccions locals de maig. Una reforma que EU considera com un “cop d’Estat institucional” per part del PP. La formació vol afegir propostes que permetin preservar els principis de proporcionalitat i vot igual establerts constitucionalment.
Amb aquesta moció, assenyala la regidora Estefania Blanes, des d’Esquerra Unida “recordarem que el sistema electoral ha de garantir la proporcionalitat i ha de permetre que les opcions polítiques del teixit social de cada municipi configuren les majories dels diferents governs municipals amb el suport majoritari del vot popular”.
Per a la regidora, la proposta del PP es “un nou atac a la política municipal”. “Una nova llei sense cap consens polític, de dubtosa constitucionalitat i que minoritza a les minories. I amb un objectiu clar, conservar les alcaldies d’algunes de les principals ciutats espanyoles que poden estar en perill de perdre en les municipals de 2015”, afegeix.
La proposta del PP planteja que la llista que arribi al 40% obtingui l'alcaldia, “menyspreant”, segons EU, el 60% restant que passaria directament a l’oposició. D’aquesta forma, aconseguirien un reforçament del bipartidisme i una pèrdua de la pluralitat política i social. Davant la falsedat de l’oferta de diàleg i la reforma involucionista i antidemocràtica del PP, Estefania Blanes, Regidora d’Esquerra Unida, rebutja totalment l’elecció directa de l’alcalde. Afirma que “la més que previsible derrota electoral del PP a les properes eleccions municipals i autonòmiques, provoca aquest tipus de reaccions antidemocràtiques. Intenten d’aquesta manera, perpetuar-se en el poder a través d’un nou caciquisme.”
També indica que “és intolerable acceptar un canvi de les regles del joc democràtic sense un diàleg previ i sense un consens entre totes les forces polítiques.”