MOROS I CRISTIANS

Guanyar critica per “segredadora” la proposta del Casal per a les Glòries

La plataforma entén que passaran molts anys per a que les dones puguen participar en els actes

miércoles, 09 de marzo de 2016
Segona Diana de la filà Muntanyesos.
Segona Diana de la filà Muntanyesos.

Guanyar Alcoi ha rebut amb reserves la proposta de l’Associació de Sant Jordi per a que les dones puguen incorporar-se a la Glòria amb una formació pròpia. La regidora Naiara Davó subratlla que, mentre que el Casal intenta presentar la seua mesura com a integradora, realment el que posa sobre la taula és una mesura segregacionista: “Fem un exercici ben fàcil: intentem traslladar aquest exemple a l’educació: es permet a les dones assistir als col·legis, però separades dels homes. Per quin motiu s’han de separar festers i festeres de ple dret, en una desfilada que ni tan sols té caràcter d’uniformitat d’indumentària, que és l’excusa que fins ara s’ha utilitzat per impedir esquadres mixtes?”.

Davó explica que “si una dona vol eixir a una Glòria, haurà d’esperar a que altres 13 del seu bàndol, o potser altres 27 dels dos bàndols, estiguen en condicions d’eixir. I, malauradament, donades les condicions actuals d’accés a moltes filaes, és previsible que tardarem encara alguns anys a veure aquesta Glòria femenina, perquè no totes les filaes tenen festeres de ple dret”.

Per això, Davó reclama mesures concretes i reals complementàries: “Mentre l’Associació i l’Ajuntament no treballen per un context de plena normalitat a totes les filaes, amb dones plenament integrades, en igualtat de condicions, no estarem avançant en la bona direcció”. Per aquest motiu, Guanyar demana a l’Associació que treballe precisament per això: per obrir les filaes a les dones.

La igualtat no passa per actuar cada vegada preguntant-nos: home o dona? Sinó persona. Ahí rau la trampa, doncs continuem diferenciant funcions i segregant en funció del gènere. Així, una vegada que totes i cadascuna de les filaes alcoianes siguen àmbits de plena i normal integració, podrem parlar de l’organització dels actes, però l’organització ha d’estar supeditada als drets de les persones, i no al contrari”, afirma.

La regidora de Guanyar Alcoi finalitza recordant al govern que aplaudir una proposta segregadora d’aquestes característiques no només s’allunya del progrés, sinó que suposa una retallada més en contra dels drets de les dones: “Aprofitem una data com la del 8 de març per recordar que encara hi ha massa esferes de desigualtat efectiva, com per exemple els cercles de poder, malgrat que no existisca cap impediment legal. La realitat social i cultural moltes vegades és més constringent que la legal, i per això s’ha de treballar molt en accions i mesures positives per combatre la desigualtat i el segregacionisme. I és ahí on les institucions públiques locals han de ser capdavanteres”.

 

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content