Huit grups ecologistes denuncien una 'tala salvatge' a Castalla

Demanen a la conselleria la paralització inmediata de l'activitat i estudien presentar denúncia davant la Comissió Europa

miércoles, 02 de abril de 2014
Restes de tala a Castalla.
Restes de tala a Castalla.

Els grups d'Ecologistes en Acció d'Alcoi, Sant Vicent del Raspeig i Alacant, el Grup Naturalista Heliaca (Monòver), el Grup Ecologista Xoriguer (de la Vila Joiosa) i la Societat Espanyola d'Ornitologia (Grup Local d'Alacant) denuncien la realització d'una tala salvatge de pins en la finca Les Fermoses, al terme municipal de Castalla. Aquesta finca forma part de la Xarxa Natura 2000, tant per la seua condició de Lloc d'Importància Comunitària, com de Zona d'Especial Protecció per a les Aus, les dos més importants figures de protecció ambiental de la Unió Europea. Així mateix, està inclosa en el Paisatge Protegit de la Serra del Maigmó i Serra del Sit.

Els col·lectius denunciants exigeixen a la Conselleria de Territori la immediata paralització d'aquestes activitats i li sol·licitaran una còpia de l'expedient d'autorització de la tala. També anuncien que estan estudiant presentar una denúncia a la Comissió Europea per aquestos fets i demanaran que s'investigue la possible destinació de fons europeus a una actuació que vulnera la normativa comunitària de protecció ambiental.

Des de fa setmanes, segons denuncien els col·lectius ecologistes està realitzant-se una tala en aquesta finca privada, que afecta milers de pins en una superfície possiblement superior a les 50 hectàrees.

Com a conseqüència dels treballs s'ha produït un deterioramente greu del medi a causa de l'excés de vegetació extreta i de la forma en què s'han dut a terme els treballs, clarament dirigits a obtindre el major benefici possible sense cap consideració cap als valors ambientals.

Els col·lectius alerten que s'ha produït una greu afecció a la vegetació arbustiva a causa de l'arrossegament dels arbres talats sencers, sense desbrancar, en zones amb un fort pendent. També destaquen com els peus de pi talats són els més grossos de la serra i que la fusta talada i les restes s'han acumulat a menys de 10 metres dels camins forestals, la qual cosa incompleix les normes legals de prevenció d'incendis forestals.

Els ecologistes, a més, lamenten que hagen ampliat els camins secundaris fins als 7 metres mitjançant l'eliminació de tota la vegetació. Per últim, denuncien que part de les actuacions ha coincidit amb l'inici del període de nidificació de diverses espècies forestals amb el perjuí que això suposa per a l'avifauna.

Els diferents col·lectius sostenen que amb les actuacions realitzades s'està afectant negativament diversos hàbitats presents a la zona. És més, recorden que  la presència d'aquestos hàbitats i la d'algunes espècies protegides de fauna i nombroses petites aus va fer que la zona on està enclavada la finca afectada per la tala fóra inclosa en la Xarxa Natura 2000 per la Unió Europea a petició de la Generalitat Valenciana.

“S'han creat, en definitiva, unes condicions ambientals que incrementen el risc d'incendis: major insolació, menor capacitat de retenció d'aigua, més facilitat per a la combustió i més rapidesa de transmissió del foc. Així mateix s'ha produït una important erosió en bona part de la superficie d'extracció, ja que l'arrossegament dels arbres sencers per terrenys amb un fort pendent ha desprovist el sòl de la vegetació que el protegia”, afirmen en un comunicat.

Els ecologistes consideren que l'actuació feta “no pot justificar-se de cap manera per a lluitar contra els incendis, ja que un dels perills més greus dels incendis, que és l'erosió, ja ha sigut provocat amb la pròpia acció. A més a més, la reducció brutal de biomassa i la simplificació d'un ecosistema ja prou madur farà que augmente la possibilitat d'incendi i la seua transmissió”.

L'aprofitament excessiu, tant de biomassa com de fusta, no és, a judici dels ecologistes, “el més adient per a les nostres formacions arbòries en territoris amb una pluviometria baixa i molt irregular, on han de ser considerades com a boscos protectors”. Els col·lectius entenen que la política de promoció de l'extracció de biomassa forestal per part de la conselleria “resulta molt preocupant, ja que sembla que es pretén impulsar cegament aquesta activitat sense considerar les greus conseqüències que pot comportar si no es regula estrictament i es supedita a la conservació de la natura”.

Per als grups, “el fet de que la zona estiga inclosa en nombroses figures de protecció (Xarxa Natura 2000, ZEPA, Paisatge Natural Protegit) fa que siga encara més important l'estudi previ d'actuacions d'aquest tipus sobre l'estat dels ecosistemes i les espècies del paratge. És per això encara més incomprensible la tolerància de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, que se suposa que ha de vetlar pel manteniment del patrimoni  natural dels valencians”.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content