Les legions arrasaren Mariola
El treballs arqueològics al Cabeçó analitzen la possible destrucció del poblat iber a mans dels romans
Les excavacions del jaciment arqueològic del Cabeçó de Mariola han tret a la llum elements que fan pensar que l’antic poblar iber va ser destruït per les legions romanes. Els treballs a la zona, que enguany estan reforçats per dos alumnes de la Universitat d’Arizona, es prolongaran al llarg d’un mes.
Des de la passada setmana un equip d’arqueòlegs està portant a terme una nova excavació al jaciment iber-romà del Cabeçó de Mariola, al terme municipal d’Alfafara. Al projecte, codirigit pel professor d’Arqueologia de la Universitat d’Alacant Ignasi Grau i el director-conservador del Museu Arqueològic Municipal Camil Visedo Josep Maria Segura, treballen al voltant d’una vintena de persones, entre llicenciats i estudiants de la UA i col·laboradors del museu.
Enguany, durant la primera fase dels treballs s’han incorporat dos investigadors de la Universitat d’Arizona, als EUA, responsables de realitzar una prospecció geofísica per la superfície del jaciment, que té com a objecte detectar murs soterrats i les evidències d’antigues fogueres o incendis, informació que servirà per conèixer l’extensió de les restes de l’antic poblat.
Precisament, la presència de fogueres ha oferit ja a l’inici dels treballs una dada important que permet sostindre que el poblat fou arrasat per les legions romanes entre els segles II i I abans de Crist.
Les excavacions estan autoritzades per la Direcció General de Cultura de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, i tenen com a promotors a l’Àrea d’Arqueologia de la UA i al Museu Arqueològic Camil Visedo. El regidor de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi Paco Agulló assenyala que “un any més, tenim la fortuna de comptar amb els especialistes en cultura ibera de la Universitat d’Alacant col•laborant amb el Museu d’Alcoi per seguir documentant el passat del nostre entorn, i així promovent el coneixement del nostre territori i la posada en valor del patrimoni històric i cultural".
El regidor afegeix que "tant el Museu com la Universitat d’Alacant porten a terme una importantíssima tasca per difondre la conservació del patrimoni, i així enriquir encara més el nostre passat històric, fins i tot aportant els treballs de tècnics procedents d’una universitat nord-americana, per això estem molt contents de poder col•laborar per ampliar els coneixements sobre la història d’Alcoi i del conjunt de les nostres comarques. Desitgem que siga una campanya ben profitosa i que les troballes continuen enriquint els fons del Museu, però sobretot, promovent la coneixença dels nostres orígens culturals i el respecte al patrimoni històric, al territori i la seua preservació”.