Més de 350 persones descobreixen el patrimoni de 'La volta a la Mariola'
La segona edició del programa de visites guiades transcorrerà pels paratges protegits de les set poblacions del parc natural
Més de 350 persones han participat en la primera edició del programa de visites guiades, La volta a la Mariola, promogut per l’Associació Serra Mariola. El cicle va començar el 23 de febrer a Agres i va finalitzar el 15 de juny passat a Muro després de descobrir-hi també el patrimoni de Banyeres de Mariola, Alcoi, Alfafara i Bocairent.
Els regidors de Turisme de l’àrea del parc natural, reunits dimecres passat, 25 de juny, van realitzar un balanç “molt positiu” de la iniciativa. Així, assenyalaven que aquesta “ha sigut una oportunitat magnífica per al nostre veïnat de conèixer els atractius que tenen més a prop” al mateix temps que “obríem la nostra riquesa monumental a turistes de tota la Comunitat Valenciana i a estrangers residents a les nostres costes”.
Igualment, des de l’associació Serra Mariola es destaca “la gran acollida rebuda perquè des d’un primer moment es van completar totes les places oferides i, fins i tot, en alguns casos es van haver-hi de duplicar per a fer front a l’alta demanda registrada”. Aquest fet “ens encoratja a preparar ja una nova edició de La volta a la Mariola per a després de l’estiu que, en aquest cas, se centrarà en el patrimoni mediambiental amb rutes pels senders d’una de les serralades més emblemàtiques de l’imaginari col·lectiu valencià”. De fet, els responsables del col·lectiu van aprovar organitzar la segona convocatòria durant octubre i novembre per a recórrer paratges naturals d’Agres, d’Alcoi, d’Alfafara, de Banyeres de Mariola, de Bocairent, de Cocentaina i de Muro, per a completar així les set poblacions de l’àrea protegida.
El programa va arrancar el 23 de febrer amb un recorregut que va permetre conèixer des de l’elaboració de l’oli a una almàssera tradicional fins la tradició de la Mare de Déu d’Agres. Dues setmanes després, el 9 de març, els museus i el castell de Banyeres de Mariola van sorprendre els participants de La volta a la Mariola mentre que el Modernisme alcoià va centrar la proposta del 23 de març amb visita inclosa a la biblioteca del Cercle industrial, en un gest de deferència per part dels seus responsables.
L’itinerari urbà per Alfafara del 27 d’abril va permetre percebre la seua estructura àrab abans d’endinsar-se en el món de l’oliva alfafarenca i la seua producció així com el funcionament d’una granja d’ovelles. Les expressions de la pedra sobre la qual s’asseu Bocairent van ser les protagonistes de la ruta del 18 de maig amb la fisonomia del barri medieval, de les coves del Colomer i de la plaça de bous. Finalment, els taulellets devocionals de Muro, una tradició que encara roman ben present als seus carrers malgrat néixer a mitjans segle XVIII, van guiar l’última visita de la primera edició de La volta a la Mariola.