175 anys des de que Alcoi és Ciutat

jueves, 28 de febrero de 2019
JORDI ORTIZ GISBERT
JORDI ORTIZ GISBERT

Escritor

La Columna - (jueves, 28 de febrero de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Hui fa 175 anys, la reina Isabel II va concedir a Alcoi el títol de “Ciutat”: “Ciutat Lleial”. Deixava, doncs, de ser considerada una Vila.

Els fets que van dur a aquesta titulació estan vinculats amb les tensions entre progressistes i moderats del segle XIX. Ens trobem als inicis de la dècada moderada. El general progressista Pantaleón Boné es va alçar a Alacant a finals de gener de 1844 i va arribar a dominar quasi tota la província. L’alcalde Espinós es va negar a acceptar les exigències de Boné per rendir Alcoi. La Vila es va tancar i va ser assetjada i bombardejada els dies 1 i 2 de febrer: un xiquet de nou anys va morir a causa de l’artilleria. Alcoi va resistir fins l’arribada del general Roncali, futur comte d’Alcoi, el dia 3 de febrer. Mentrestant Boné va anar retrocedint.

En eixos moment la diputació d’Alacant tindrà per seu Alcoi. La localitat sol·licitarà ser per a sempre Capital de Província. Era un moment en que Alcoi s’estava construint a sí mateix: proliferació de fàbriques, augment demogràfic i edificacions. S’estava erigint un municipi a l’avantguarda industrial, malgrat les males condicions de vida de la gent treballadora. La nostra localitat mai no va ser proclamada capital de Província, però el 28 de febrer de 1844 va ser intitulada CIUTAT, ara fa 175 anys.

Estem d’aniversari i és el moment de reflexionar i recordar del que hem estat capaços de fer, no amb nostàlgia, sinó amb voluntat de millora. Tan sols una recomanació: des de la legitima diversitat ideològica; unió, acords, estima per la convivència i voluntat per a fabricar junts el futur de la nostra Ciutat.

 

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content