40 anys d'eleccions democràtiques

miércoles, 03 de abril de 2019
JORDI ORTIZ GISBERT
JORDI ORTIZ GISBERT

Escritor

La Columna - (miércoles, 03 de abril de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Hui fa 40 anys el poble d’Alcoi era convocat per a triar el seu ajuntament per primera vegada en democràcia. La trancisió política es viuria a “escala” alcoiana. L’arribada de la democràcia suposava una eclosió de llibertats: mítings i debats omplien el dia a la dia de la ciutat. Un total de sis partits optaren als comicis: els favorits eren el PCE, el PSOE i la UCD.

Els comunistes van estar liderats per Josep Albert Mestre i es van presentar amb el lema «Entra en l’Ajuntament. Vota PCE.» La UCD, el partit del President Suárez, proposava com a alcalde a Vicente Boronat; el seu lema va ser «A más problemas, mejores hombres» . Els socialistes van presentar a Josep Sanus i la seua proclama va ser «Si tot està per fer en l’Ajuntament, té que fer-ho el poble. PSOE: gent del Poble».

A aquestes primeres eleccions el PCE obtendria el 16% del vots, el que suposava 4 regidors dels 25 totals. La UCD trauria un 35% gràcies a més de 11.000 vots, pel que quedaria amb 10 actes de regidor. El PSOE seria la força més votada amb 13.418 paperetes, un 41% i 11 regidors.

El 19 d’abril de 1979 Josep Sanus va ser triat Alcalde d’Alcoi pel plenari. La ciutat travessava una crisi industrial, necessitava una nova ordenació urbana, calia regenerar la industria i buscar nous models per a combatre la falta de treball, l’abastiment d’aigua era problemàtic, etc. Es vivia una crisi econòmica agreujada per la falta de ferramentes polítiques per al desenvolupament.

En aquesta situació l’alcalde va impulsar un govern amb totes les forces polítiques. Sanus, Boronat i Mestre, el PSOE, la UCD i el PCE formarien junts un govern que havia de buscar solucions a un Alcoi que volia créixer en democràcia.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content