Antoni Samper, l'alcoià que va signar la Constitució de 1812 'La Pepa'

lunes, 27 de enero de 2020
JORDI ORTIZ GISBERT
JORDI ORTIZ GISBERT

Escritor

La Columna - (lunes, 27 de enero de 2020)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

El 24 de setembre de 1810 a la Isla de León, a Cádiz, es van iniciar les primeres Corts liberals de la història d'Espanya. Un moment clau per a la configuració de l'Estat liberal.

La missió principal d'aquestes Corts era l'elaboració d'una Constitució. Entre els diputats va haver un alcoià: Antoni Samper Samper, nascut a la nostra ciutat l'any 1744.

Samper va ser un militar de carrera, reputat enginyer que va arribar a ser cap de l'Estat Major del cos d'Enginyers. Amb la invasió de Napoleó i l'arribada al poder de José Bonaparte, Samper es va posar al servici de la Junta Suprema Central, que pugnaria per mantindre a Espanya independent del poder napoleònic.

La situació política va impulsar un canvi estructural, es pretenia desmuntar l'Antic Règim i instaurar un sistema liberal. Per això es van convocar Corts on Samper va estar escollit diputat. A la tasca de les Corts va formar part de les comissions d'Honor, Guerra i Premis.

El 19 de març de 1812 aquestes Corts aprovarien una Constitució, anomenada 'La Pepa', entre els signants d'aquests text es trobava el diputat alcoià. Dos mesos després moriria a Cádiz amb 67 anys.

'La Pepa' va dur a Espanya la sobirania nacional, la separació de poders i els drets de ciutadania, entre altres. Els fonaments polítics dels valors il·lustrats.

Dos anys més tard, amb la tornada al tron de Ferran VII, tota la tasca de Cádiz va ser abolida. Malgrat això, va sembrar un precedent important i serviria d'inspiració per als polítics liberals. Va obrir camí.

Un alcoià, Antoni Samper, va ser testimoni i partícip d'aquest transcendental fet històric.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content