Capdavanters en Participació Ciutadana
Resultat d’un procés participatiu del Consell Local de Participació de Medi Ambient, la darrera setmana des de la Regidoria de Medi Ambient fèiem públic l’esborrany del nou contracte de Recollida de Residus Sòlids Urbans (RSU).
Amb un cost estimat de 2 Milions d’euros anuals i una durada de 8 anys, prorrogables fins a 10, el nou contracte planteja unes línies estratègiques inicials. Primera, la separació del contracte anterior en tres parts: recollida i transport de la brossa, municipalització de la neteja viària i manteniment del servei de clavegueram, que passarà a mans d’Aqualia. Segona, reforç de la fiscalització de la gestió de l’empresa, per part de l’Ajuntament, per a garantir la qualitat del servei. Tercera, estimulació de la doble e, eficiència i eficàcia al servei de la ciutadania per a reduir al màxim la despesa pública i millorar el servei.
Sens dubte, dins de l’elaboració de polítiques públiques, els processos participatius marquen la diferència davant la exigència ciutadana de la política actual. Les carències democràtiques de les administracions públiques, ens obliguen, cada vegada més, a continuar potenciant els processos de deliberació col·lectiva que potencien el teixit associatiu de la nostra ciutat en les diferents àrees.
És amb aquest nou escenari de Gestió Pública, que la Regidoria de Medi Ambient, és capdavantera en la implementació de fòrums de deliberació, discussió i decisió compartida amb els ciutadans i ciutadanes en matèria de polítiques mediambientals que afecten al terme municipal. Precisament, degut als tallers de participació ciutadana proposats des de la Regidoria, s’ha pogut utilitzar un instrument d’intervenció participatiu que ha permès realitzar un diagnòstic dels problemes actuals en matèria mediambiental, detectar els aspectes a millorar en la gestió de residus, prioritzar actuacions a través del consens i dotar de coherència a l’actuació municipal.
Processos com aquest, empoderen a la població i legitimen l’actuació municipal. És un instrument imprescindible per a dissenyar estratègies conjuntes de futur davant d’acords que ens afecten a totes i a tots. Invertir en Democràcia Directa, es converteix en l’estratègia principal per articular, comprometre i consolidar la construcció d’una ciutat dinàmica, coherent i amb perspectives de millora a curt i mig termini.