Ciutat amigable
La Columna - (jueves, 30 de mayo de 2019)
Prop d'onze mil persones que viuen en Alcoi són majors de 65 anys. És un alt percentatge d'una població que reuneix unes característiques comunes i a les quals cal integrar-los en una ciutat que no siga un obstacle, tot al contrari que facilite i millore la seua qualitat de vida.
Alcoi s'ha sumat a eixa llista, la de ciutat amigable amb els majors que va estrenar Sant Sebastià l'any 2008 i a la qual han anat incorporant-se importants poblacions del país. Un projecte ambiciós que canvia el concepte més tradicional perquè conta amb la participació dels majors. Ells són els que han de valorar les huit àrees que estipula l'Organització Mundial de la Salut i que inclouen entre d'altres el transport, la vivenda, els espais a l'aire lliure i edificis, el respecte i la inclusió social, el serveis socials i de salut.
Les ciutats han d'adaptar-se, han de oferir-se a que els majors estiguen a gust en el seu entorn i evitar que es troben aïllats, perduts, apartats i desvinculats del lloc en el qual molts han passat la major part de la seua vida.
El notable increment d'este sector de la població presenta, segons alguns experts, una oportunitat única per a afrontar un canvi de com estan en la societat.
Una oportunitat per capgirar un estereotip que és excessivament negatiu sobre les persones majors, associat sobretot a inactivitat i improductivitat.
La realitat és totalment diferent,ara per ara és un grup infravalorat però té molt que aportar a la societat, una gran quantitat d'idees, projectes i actuacions basades en la seua experiència. La ciutat amigable contribuirà a que es senten més còmodes en el seu entorn. El projecte promogut per l'OMS pot aprofitar per transformar el panorama , per involucrar i implicar els més vells i d'alguna manera ens recorda que una societat que respecta els majors és una societat equilibrada i intel·ligent.