Consens fester

viernes, 11 de mayo de 2018
MOISÉS PÉREZ
MOISÉS PÉREZ

Moisés Pérez és periodista de El Temps.

La Columna - (miércoles, 09 de mayo de 2018)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

A la setmana gran de festes, les nits evoquen un ambient que deixa espurnes del foc del cap de setmana. Les marxes mores i cristianes comencen a conquerir fins hores intempestives cada filada, el soroll de les botelles de begudes espirituoses com ara el Café Licor s'incrementa a les botigues i els supermercats i els forns de cada casa treballen a corre-cuita per oferir els millors dolços a amics, familiars i la resta de convidats. «Saps que enguany el capità du aquest ballet?», s'escolta als mercats. «Sí, i m'han dit que l'abanderat té un vestit molt especial», contesten als carrers i als domicilis de Muro.

Des de l'any passat, però, a les converses prèvies a festes s'hi ha sumat una qüestió que agita passions, sentiments i compta amb posicions força oposades. Tot i que, finalment, quan el calendari marca maig, s'imposa el consens al conflicte. Es tracta de la discussió envers la processó. Sí, de la marxa religiosa en la qual es baixa la Mare de Déu dels Desemparats cap a l'església.

Com vam contar fa un any, la Junta de Festes va obrir un debat força oportú. Francisco Vicedo, president de l'organisme que aixopluga a totes les filades, va proposar traslladar la processó del dissabte, és a dir, realitzar-se al matí enlloc que després de l'entrada. Els arguments eren la manca de participació del col·lectiu fester per raons òbvies: és un acte incòmode si es fa després del principal esdeveniment de les festes de Moros i Cristians. Però el suggeriment, encara que buscava reforçar la processó dintre de la festa, va empipar les clavariesses i els majorals. De cap manera acceptaven canvis. Tanmateix, hi van accedir al remat. Això sí, de manera provisional.

El conflicte s'ha repetit enguany. Fins i tot, amb més virulència. Les clavariesses van decidir, en un moment determinat, que no es realitzaria la baixada de la patrona de les festes. Si s'haguera complert aquesta mesura, serien els col·lectius religiosos els quals haurien perdut. De fet, s’hauria obert a poc a poc la discussió pendent de deslligar religió i festa. Perquè al contrari que en altres festes, els Moros i Cristians poden sobreviure sense actes religiosos.

Amb tot, i com va ocórrer en 2017, els Moros i Cristians d'enguany a Muro gaudiran de tots els actes. La processó s'efectuarà de migdia, un fet que obligarà a avançar la diana. Una solució, però, que torna a ser provisional. I això, és una mala notícia. Només els focs d'artificis marquen la fi de les festes del 2018, l'Ajuntament, la Junta de Festes, l'església i les clavariesses han de pactar. S'ha d'obtenir un acord que millorar la festa. El consens fester ha d'imposar-se. A la feina!

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content