Cuinar la muntanya
La Columna - (martes, 05 de noviembre de 2019)
“Comió en el restaurante de la esquina de la calle Santa Amalia (...), Can Lluis. Aún recordaba los ruidos del tiroteo entre los atracadores y la policía que le costó la vida al antiguo porpietario, en los años cuarenta. Pidió una olleta d’Alcoi y una espaldita de cabrito asada...”. Són unes línies de la novel·la de Manuel Vàzquez Montalban ‘Historias de padres e hijos’, que trobaràs també al seu llibre ‘Las recetas de Carvalho’. L’escriptor català era un dels savis de la gastronomia del país. I de fet, un dels que més sensibilitat i paladar tenia per viure-la. Deia ell, precisament, que un poble que no menja el seu formatge i el seu vi, té un greu problema d’identitat. Dit d’un altra manera, qui no estima la seua gastronomia, no estima part de la seua tradició i del seu paisatge.
Per què la cuina d’un poble és tot allò: és l’entorn, la vida en família, la festa i els grans moments. La cuina d’un poble és la seua cultura i forma part d’ella. Parla de fet del seu passat i del seu present. I fins i tot, del seu futur. La gastronomia de la muntanya, d’Alcoi i tots el pobles de l’entorn, és l’espill d’una manera de ser d’un poble. La seua història que es veu en: dolços contundents on mana l’ametla, per afrontar el fred; la fruita de secà, per les condicions del terreny; arrossos que miren al camp, la caça, les herbes de la Mariola, els esclata-sangs, la pericana i pilota de nadal.
Tot això forma part de la cuina dels nostres avis i tot té un perquè, una història enrere i, fins i tot, una reinterpretació en el moment actual. Reinterpretació que pot arribar a ser magistral quan aquella cuina tradicional passa per les mans de cuiners formats, apassionats, que volen anar més enllà. Alguns per mantindré la cuina tal i com es feia. Altres, per fer-la evolucionar. Com el nostre referent de la gastronomia de vanguardia, Kiko Moya a L’escaleta, que et fa des d’un torró lleuger d’aperitiu fins un postre on viatges dintre d’ell fins a les caves de Montcabrer.
Em diuen, em diu Indira Amaya, que del 19 de novembre a l’1 de desembre va a celebrar-se la primera fira gastronòmica de la ciutat. I que hi haurà mostra d’arrossos el 18 de novembre, i una ponència de Kiko Moya, Jorge Sanus i Evanor Sevilla el dia 27... Em diuen que així naix una nova iniciativa per posar en valor la nostra cuina i els nostres restauradors. I l’impuls és i és d’ agrair. Perquè és un primer pas, que obri un llarg camí segur. Perquè a la cuina alcoiana trobaràs mil portes, mil històries, per obrir: per fer i recopilar, mil iniciatives perquè la taula puga ser també un lloc de trobada per reflexionar, estudiar, atraure visitants i viure la història d’un poble. La gastronomia de la muntanya vol entrar en ebullició. Donem-li força al foc.