De igual a igual

lunes, 04 de marzo de 2019
JESÚS TRELIS
JESÚS TRELIS

Jesús Trelis es periodista, cap de redacció del diari Las Provincias.

La Columna - (lunes, 04 de marzo de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

La setmana que obrim tindrà nom de dona. Divendres vinent, de fet, es celebrarà el dia de la dona treballadora. I tindrem al·luvió de dades, reivindicacions, noms propis de dones de rellevància... Sospite que a Alcoi, tornarà a reivindicar-se un paper igualitari i rellevant de la dona als llocs de responsabilitat empresarial, acadèmic... i també a la festa. Un clàssic, a més a més, però necessari. Ja està be de posicions prehistòriques.

En qualsevol cas, jo vull reivindicar el paper de les dones que, amb silenci, han fet possible que ara es trobem en un punt on es veu un poc de llum. Parle de Pepiqueta, que quan jo era xiquet ja portava la seua tendeta de ultramarins; i de Mati, la pollastrera, que era la meua veïna i de bon mati cada dia partia cap al mercat per obrir parada; o d’aquelles dones que jo veia pel Mercat de Sant Roc venen verdures o peixos.

Parle d’elles i de Mila Santoja, que era pintora, possiblement no reivindicada; de Carme Vidal, a Germanine Capuccini; de Merche Moltó, a Tutto Piccolo; Guillermina, amb els menjars per a portar; de Carme Samper, al front de la cuina d’aquell Ciri on els homes anaven a fer la partida...

D’ells i de moltes dones que van trencar estigmes, en un món encara prou masclista, i van ser mestresses al col·legi i a l’institut, metgessa, advocada... quan eren professions per a ells. I de les ames de casa (per imposició), les que es dedicaven i es dediquen al tèxtil, les que van fer i fan camí a la política, a les lletres, al teatre i a les arts. Isabel Clara Simó, Sol Picó, Fina Mira, Núria Fuster...

La meua avia al seu bar; la meua mare, que ha fet de la seua vida una empresa dedicada cent per cent a portar endavant sis xavals...  Dones de ahir i d’avui, d'Alcoi i de més enllà; dones que hi ha que reivindicar. Però no per qüestió de gènere. Si no de mèrit. Hem d'anar un poc més. No és una reivindicació sols per la igualtat. És una reivindicació per a que el talent no tinga sexe. Que el talent, l'esforç, la constància... tinga la seua recompensa més enllà de si darrere hi ha un home o una dona.

Tenim un llarg camí per davant. Tots junts de igual a igual.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content