Deixar passar el tren

martes, 02 de enero de 2018
SANTIAGO HERNÁNDEZ
SANTIAGO HERNÁNDEZ

Santiago Hernández és periodista.

La Columna - (martes, 02 de enero de 2018)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Este mes de gener es compleixen 125 anys de la inauguració de l’anomenat ‘tren dels anglesos’. El primer viatge de la línia Gandia-Alcoi es va fer en gener de 1893 i es va anomenar tren dels anglesos perquè la va construir i gestionar una companyia britànica. L’arribada del tren a Alcoi va suposar la consolidació de la revolució industrial, el desenvolupament econòmic, obrir-se a nous mercats i acabar amb un històric aïllament. Pocs anys després Alcoi anava a estar connectat mitjançant una altra línia, la del Xitxarra, amb Villena, Yecla o Cieza. 100 anys després estem pitjor comunicats per tren. Anar a València en ferrocarril és cada dia una aventura.   

Les comunicacions i les inversions en infrastructures són claus en el nou sistema econòmic per a fer un territorri competitiu i de futur. Fa falta una clara voluntat política per a crear nous camins que no obliden l’interior. Quan les comarques de l’Alcoià i el Comtat han tingut infrastructures adequades s’han impulsat de forma decidida activitats econòmiques. Així fa 125 anys el tren dels anglesos va suposar l’impuls d’una revolució industrial, la  creació massiva de fàbriques tèxtils, de paper o de llum a la vora del Serpis. Els anglesos no van vore inconvenients en superar dificultats geogràfiques o econòmiques que hui en dia es plantegen constantment com a excuses. Mentrestant, les inversions es queden en la costa o en les zones metropolitanes i així es més ràpid viatjar en tren des de València o Alacant a Madrid que desplaçar-se a Alcoi. En menys de dos hores no fas el trajecte en tren entre Alcoi i València.

Fa falta una clara decisió política de comprometre inversions en l’interior, vincular costa i interior, crear una economia integrada o deixar que unes zones es desenvolupen massivament mentre altres esperen que vinguen uns altres anglesos o demanar als Reis un Ibertren. Feliç 2018. 

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content