El Gernika del XIX

martes, 02 de abril de 2019
JESÚS TRELIS
JESÚS TRELIS

Jesús Trelis es periodista, cap de redacció del diari Las Provincias.

La Columna - (martes, 02 de abril de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Fa uns dies al diari, repassàvem els temes d’actualitat de la jornada per fer la portada. Vam arriba a la secció de Cultura i va arribar el moment de dir que al Museu del Prado s’inaugurà la mostra Una pintura per a una nació; el Fusilamiento de Torrijos, d'Antonio Gisbert.

En eixe moment em van preguntar si l’autor era valencià. I, amb eixe toc d’orgull que tenim els de la terreta, vaig aclarir que era alcoià, per ser més concrets. Vaig dibuixar un somriure i vaig pensar que l’orgull està be, però tenim que fer pàtria, pàtria xica, i posar en valor el que és nostre, fora d’Alcoi però també dins.

Gisbert és possible que per a moltes generacions joves (i no tant) de la ciutat siga un desconegut. I possiblement no coneixen que va ser director del Museu del Prado durant quasi seis anys i que eixe quadre que ara és epicentre de la exposició és un cant a la defensa de la llibertat. Tant que hi ha qui li anomena el Gernika del segle XIX.

Posar en valor Gisbert a Alcoi seria lògic. I vendre el nostre art, d’ahir i d’avui, dins i fora, també. El de Gisbert i el de moltíssims més pintors alcoians del segle XIX fins ara, que són la millor mostra de la fortalesa artística que te Alcoi.

Per què no, per exemple, una vegada acabés la mostra a Madrid, demanar una cessió del Fusilamiento de Torrijos per a exposar-la un temps- a la nostra ciutat? Una manera de donar a conèixer (encara més) a Gisbert entre nosaltres, però també per aprofitar i fer marca de poble com epicentre cultural de la Comunitat.

Ferramentes per a ser referent les tenim. Partint de les nostres festes, que són, després de tot, dinamitzador de la cultura i d’ els arrels. Però més enllà d’aixó, en moltes disciplines artístiques que, abans i ara, fan d’Alcoi un poble cultural de gran voltatge.

Molts compositors, com Armando Blanquer; molts artistes al cinema, la cançó o la dansa; molts escriptors de renom, como Gil Albert, Joan Valls, Isabel-Clara Simó...I si, moltíssims pintors, com Emili Payá (autor de la portada de la revista de festes) o el propi Gisbert, Cabrera, Emilio Sala...

Noms i més noms que han segut i són ambaixadors de la cultura alcoiana. Eixa gran borsa d’arts, des dels ibers a la actualitat, que hem d'aprofitar per convertir la ciutat en emblema cultural de la Comunitat. O de més enllà.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content