El joc dels refugiats

miércoles, 13 de junio de 2018
DANIEL MOLTÓ
DANIEL MOLTÓ

Daniel Moltó és periodista del diari El Mundo

La Columna - (miércoles, 13 de junio de 2018)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Responsables de Creu Roja m'ensenyaren un dia el joc que han creat per conscienciar sobre el trauma que suposa per a una persona fugir de sa casa i llançar-se al mar per buscar una vida millor a altre país. És molt senzill, una mena de parxís. Caus en una casella, cau una bomba i et quedes sense casa. Què fas? Pagues a una màfia per poder sobreviure o et quedes al lloc on estava la teua llar.

Ara caus en altra casella: hi ha lloc en la barca però només per a dos: a qui deixes: a la teua parella o a ta mare? La gent que ho deixa tot enrere i puja en l' Aquarius, sense saber si acabarà viu o mort, sense gairebé menjar o aigua durant dies, no són turistes ni vénen a aprofitar-se de les nostres comoditats. Venen a la desesperada i de fet, en la majoria de casos, els espera una vida de mera supervivència a la somniada Europa, de treball precari (en cas que l'aconseguisquen) i futur incert, sempre duent penjada l'etiqueta d'il.legal.

Clar que s'han d'arreglar moltes coses: les migracions no són cojunturals, són un assumpte que tots els països han d'abordar perquè anirà a més. Per cert, nosaltres també hem sigut refugiats i ningú no diu que no puga'm tornar a ser-ho. Tota la resta: que si primer hem de solucionar els problemes d'ací, que esta gent ve a furtar les ajudes i la faena als locals, que entre els que venen hi ha aprofitats i fins i tot possibles terroristes, tot això té un nom: Por. És la por al diferent, a la pobresa, la por de la qual s'aprofita el populisme per a cosir un discurs que quan no té més recursos ridiculitza l'impuls humanitari d'acollir gent en situació d'emergència. Per això, enhorabona a tots aquells que han obert les seues portes, inclòs l'Ajuntament d'Alcoi, per donar la benvinguda als refugiats. Ni podem ni devem fer altra cosa.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content