El Molinar: quan la roda gira

martes, 11 de junio de 2019
JORDI ORTIZ GISBERT
JORDI ORTIZ GISBERT

Escritor

La conca del riu del Molinar va albergar el bressol de la revolució industrial al territori valencià. A eixe lloc d’Alcoi es va produir un canvi transcendent: el molins fariners es van transformar en batans que feien teixits. La força de l’aigua i l’impuls del treball van fer que es començarà a produir en un territori orogràficament aïllat, que, no obstant això,  va aprofitar les seues potencialitats. A finals del segle XVIII l’entorn d’aquest riu menut ja contava amb nombroses fàbriques tant de tèxtil com de paper, que van inserir a Alcoi en una dinàmica de producció industrial que marcaria el seu futur.

Alcoi va quintuplicar la seua població en el segle XVIII, triplicar al XIX i doblar al XX. Tot un creixement a l’ombra d’un nou temps històric: el món industrial. Un moment en el que la ciutat va estar a l’avantguarda i que deixaria un legat que ens marca un entorn únic, un tret singular: una marca pròpia amb una gran càrrega històrica.

El Molinar, en concret, i l’Alcoi industrial, en general,  semblen tornar a estar en l’agenda de la ciutat. La força d’aquell Molinar pot tornat a fer girar la roda. El nostre legat ens ofereix un relat propi il·lustrat per elements arquitectònics d’un gran riquesa patrimonial: posem-los en valor.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content