Foc i art
Alcoi ha viscut un cap de setmana amb moltes activitats amb motiu de la festivitat del 9 d’octubre. Propostes molt variades: la fira del llibre i productes artesans, la música, els actes als barris, els premis 9 d’octubre. El més espectacular: el correfoc. Prop d’una hora de foc, espurnes, sortidors, que semblava un somni impossible, sobretot l’apoteosi final en la plaça. Molinets, mil formes d’enceses i tota mena d’artefactes pirotècnics que s’enlairaven o creixien i s’apagaven amb gran fugacitat. De gran riquesa visual, darrere hi ha un gran treball de la colla de l’Alqueria d’Asnar ‘Dimonis Rafolins’, grup que va començar en l’any 90. Bengales, carcasses, xiuladors, un xicotet castell de focs per a tancar, tot sorollós, visual, impactant.
Una festa del foc a la qual cal afegir el curiós trajecte que van fer pels carrers del centre. De la Glorieta a Sant Mateu, Sant Josep , San Llorenç i la plaça, pasacarrer que encapçalaven uns cridaners xanquers.
Mentre a l’exterior el foc enlluernava el públic, a l’interior , la Llotja de Sant Jordi, resguarda tota una joia artística. L’exposició s’anomena ‘El rescat de la pintura’. Obres de pintors alcoians de meitat dels segle XIX fins als 1930. Un goig, una oportunitat única per vore de prop obres de grans mestres com Cabrera, Emili Sala, Llorenç Casanova, Francesc Laporta, fins a 18. Natura morta, paisatges, retrats, tipus populars i costumisme, pintura històrica…
No és necessari entendre molt de pintura per poder gaudir de la qualitat d’estos grans artistes, deixar-se atrapar pel color, la llum, els detalls. A més podem comprovar paisatges antics com la plaça de la Font Roja pintada per Juli Pascual Espinós en 1913, o les cases del Passeig de Cervantes en 1921 amb la visió de Josep Mataix Monllor. Un rescat necessari, de relleu, en una encertada i captivadora mostra.