George Washington i el tèxtil alcoià

lunes, 30 de septiembre de 2019
JORDI ORTIZ GISBERT
JORDI ORTIZ GISBERT

Escritor

La Columna - (lunes, 30 de septiembre de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí
Teixits alcoians van vestir a les tropes de George Washington.
 
L’historiador Vicente Ribes, al seu estudi 'Presencia valenciana en los Estados Unidos (siglos XVI-XIX)', va fer públic un document on es mencionava la industria alcoiana. Es tracta d’una carta que els congressistes nord-americans envien al Capità Willing i a Oliver Pollock, dos caps de l’exèrcit de George Washington. El text, de març de 1778, exposa el següent:
 
“9.000 varas de paño azul y diez y ocho mil varas de paño tinto de lana de las fabricas de Alcoy 1.700 varas de paño blanco de íd., 2.992 varas de estameña blanca…”(sic)
 
Esta nota servia d’inventari de donacions. En plena guerra de la independència dels EUA davant a Anglaterra (1775-1783) alguns espanyols van recolzar extraoficialment als nord-americans, entre ells Juan de Miralles, natural de Petrer, comerciant i diplomàtic que va ser amic personal de George Washington.
 
La presència de draps de les fàbriques d’Alcoi, detallades per escrits, a esta contesa ens situa en una gran dinàmica comercial, que, anecdòticament, va deixar el nom d’Alcoi als arxius d’una nació que va nàixer com a fruit de les idees il·lustrades i que, junt a la revolució francesa, són processos històrics fonamentals per a entendre part del món actual.
 
Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content