Gloria ens ensenya a conèixer Alcoi

martes, 04 de febrero de 2020
ENRIQUE MOLTÓ
ENRIQUE MOLTÓ

Enrique Moltó, climatòleg, és professor de Geografia a la Universitat d'Alacant

La Columna - (martes, 04 de febrero de 2020)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

La geografia d'Alcoi, pel que fa als riscos naturals ha de ser coneguda per a poder actuar en conseqüència. Podem pensar que plou com mai, que mai havia fet tant de vent, que mai hi haurà una nevada com la de 1926 o la de 1980, que mai tornarem a tindre sequeres o que una gota freda torrencial, com la de 1986, mai es tornarà a repetir. Més estrany ens pot semblar pensar en terratrémols com els del segle XVII.

Doncs bé, conéixer el nostre territori ens obliga a saber que això és consubstancial a la nostra naturalesa, i que tot el que va passar una vegada pot tornar a passar. Podem tirar la culpa de tot al fet que el canvi climàtic farà que tots els desastres de causa climàtica vagen a més, però el fet incontestable que nosaltres podem atenuar els efectes de tots aquests desastres preparant-nos, reduint la nostra exposició i la nostra vulnerabilitat, perquè res podrem fer per evitar que els fets naturals es desencadenen.

Per centrar-nos en Gloria, els temporals de pluja persistents i prolongats no són nous, són una cosa pròpia a les nostres comarques, superen a Alcoi els 100, 200 i fins i tot els 300 litres en diversos dies, entre 3 i 20, i són més beneficiosos que perjudicials, però, combinats amb les nostres argiles i les nostres fortes pendents, ens provoquen despreniments. Des de fa més de 50 anys són sinònim de cases del centre que cauen. No cauen les cases de la burgesia modernista alcoiana, eixa que tant ens agrada rememorar, cauen les de la classe treballadora, difícils de mantindre, fetes amb pitjors materials i espectacularment altes per a l'època, que reaccionen molt malament davant aquestes pluges persistents, amén d'estar cada vegada més desprotegides per la caiguda de les seues veïnes.

No podem evitar que ploga així, però si hem de planificar i executar protocols de prevenció en el temps i en el espai més similars en aquests casos als quals s'estableixen en zones inundables o en primera línia de platja, per a mitigar en la mesura del possible, que aquestes cases tornen a caure i suposen la pèrdua de més vides.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content