Jaume I

martes, 10 de octubre de 2017
SANTIAGO HERNÁNDEZ
SANTIAGO HERNÁNDEZ

Santiago Hernández és periodista.

La Columna - (martes, 10 de octubre de 2017)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

El 9 d’octubre se celebra l’entrada de Jaume I a la ciutat de València l’any 1238. Un rei que mai va estar a Alcoi però que va impulsar la creació de la vila cristiana d’Alcoi per a combatre les contínues revoltes musulmanes encapçalades pel cabdill Al-Azraq i per a controlar les vies de comunicació amb el Regne de Castella.  

Encara es pot seguir el rastre de Jaume I a Alcoi. Per exemple, amb la llengua i també amb algunes restes materials com ara la portada romànica de la primera església cristiana d'Alcoi, a la placeta de la Mare de Déu on ara està el jutjat. La ruta de Jaume I pot incloure també la Torre de Na Valora, una torre del segle XIII que formava part del sistema defensiu de la nova vila cristiana.

El rastre de Jaume I també es pot seguir a les parts excavades del Portal del Castell, a la part alta d’Alcassares, al castell de Barxell o al Castellar. En aquella època, el castell de Barxell controlava l’accés dels castellans des de Villena.  Els habitants del Castellar van secundar les revoltes d’Al-Azraq i Jaume I va destruir l’enclavament fortificat. La ruta de la conquesta d’Alcoi també ens podria portar al Barranc de la Batalla i a l’Arxiu municipal, on es troba un dels documents valencians més antics datat el 1263. A l’Arxiu podem trobar els noms i cognoms dels primers alcoians cristians. Documents i llocs que ens ajuden a entendre a Alcoi com a poble.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content