La festa dels perots

lunes, 27 de febrero de 2017
SANTIAGO HERNÁNDEZ
SANTIAGO HERNÁNDEZ

Santiago Hernández és periodista.

La Columna - (lunes, 27 de febrero de 2017)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Hi va haver un temps que a Alcoi se celebrava la festa dels perots. Als balcons i finestres dels carrers alcoians es penjaven ninots, personatges grotescos que decoraven la ciutat i amb els quals es criticaven de forma satírica personalitats o situacions de la vida local. La festa dels perots se celebrava a meitat Quaresma, període de purificació i penitència que comença este dimecres de cendra, i servia per a trencar eixos quaranta dies de privacions, encara que l’origen d’esta festa és ancestral i precristià.

La festa dels perots se celebrava a Alcoi i a moltes altres comarques valencianes. A la ciutat de València se celebrava amb ninots. ‘El diario de Alcoy’ recollia esta crònica el 18 de març de 1871 i deia: "los bultos expuestos han sido sobre 40 en muchos de los cuales se refleja el buen humor de nuestras clases populares. Muy tempranito se veían discurrir por las calles multitud de muchachos y sirvientas ansiosos de contemplar esos grotescos espantajos.  ¿Cuál podrà ser el origen de esta práctica análoga como es sabido a la de les falles y bultos de Valencia?".  

La festa dels perots continua viva a València convertida en Falles i a la veïna Cocentaina amb la festa dels nanos que se celebra al barri del Raval. A moltes altres localitats valencianes s’ha conservat i recuperat esta festa. A Alcoi, la festa dels perots va desaparèixer per la pressió de la burgesia i l’església  ja que era una festa molt satírica i crítica amb el poder establert. Una llàstima que no existisca esta festivitat en el calendari alcoià perquè de perots en tenim més que mai, faltarien balcons i finestres per a penjar tant de ninot. Podriem començar per la justícia, per eixa justícia forta amb els febles i feble amb els forts, eixa justícia que no existeix i penjarien dels balcons Urdangaríns, infantes, gurtels i jutges, fiscals o politics ineptes i corruptes que ens prenen per perots.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content