La Fira: espai d'emocions

lunes, 06 de noviembre de 2017
JOSÉ CANTÓ
JOSÉ CANTÓ

José Cantó Doménech és professor de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València

Ja està ací la Fira de Tots Sants de Cocentaina: l’esdeveniment més important de la tardor al nostre País. Durant cinc dies, el poble de Cocentaina i els seus veïns i veïnes experimenten una catarsi espectacular i global, per a sorprendre als més de mig milió de persones que ens visiten. Per totes elles, els contestants i contestanes, tenen preparat tot un allau d’experiències sensorials que seran capaces d’encisar a qualsevol persona que des de l’1 al 5 de novembre s’acosten a la Vila Comtat, sen se distingir edat, gènere o procedència.

Des de l’any 1346 la Fira de Cocentaina ha sabut reinventar-se, adaptar-se i conviure amb la tradició i amb la innovació. Els qui ja tenim uns anys recordem una Fira on pujàvem a un tractor al Passeig, on veiem els animals al Pla de la Font, on podíem menjar-se un cotó-en-pèl dolç abans de pujar a les atraccions, on tastàvem el primer torró i els primers dàtils, on fèiem mil i un viatges a la paradeta per a triar-se el que volíem que ens firaren els familiars... i tot açò encara es pot fer, però a més a més, es compatibilitza amb el gaudi amb la més moderna tecnologia dels robots i la realitat augmentada, amb els últims models d’automoció, amb la maquinària agrícola més moderna, amb la informació sobre els millors destins turístics, amb una oferta quasi infinita de productes típics d’alimentació o d’artesania. Si no ho trobes a la Fira... tal vegada no existeix!

Visitar Cocentaina en aquests dies, ens permet traslladar-nos a terres llunyanes amb el soc àrab, el mercat medieval, la jueria... en un entorn patrimonial únic i que sembla fet en exclusiva per a poder albergar la Fira i que permet fer un viatge en el temps, ja què els més majors s’endinsen en el segle XXI, mentre que els més menuts coneixen de primera mà com eren els costums, els jocs i les tradicions dels seus avantpassats.

Una Fira que té molts aspectes i molts nombres: el més de 135.000 metres quadrats d’exposició, els 750 expositors que venen d’arreu l’Estat perquè aquesta és la Fira (amb majúscula), els més de 50 milions d’euros de valor exposat, les més de 500 activitats culturals, teatrals i d’animació de carrer... però l’aspecte més important i que representa l’essència primària i primordial de la Fira és que és el reflex dels sentiments de tot un poble: Cocentaina.

És Cocentaina sencera qui fa possible la màgia. És la seua gent qui ofereix tots els racons del seu poble per a què el visitant, trobe allò que ha vingut a buscar a la Fira de Tots Sants de Cocentaina. Molts l’han anomenada la Fira de Fires, jo crec que es tracta d’un autèntic Espai d’Emocions!

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content