La invenció de l’amor

jueves, 14 de febrero de 2019
LLÚCIA MARTÍN PASCUAL
LLÚCIA MARTÍN PASCUAL

Catedràtica de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant

La Columna - (jueves, 14 de febrero de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Segons les paraules d’un reputat savi francés, l’amor és un invent del segle XII. Joan Fuster assumeix aquesta sentencia en l’entrada Amor del seu Diccionari per a ociosos, publicat el 1964. Just amb aquesta afirmació m’agrada començar les classes de literatura medieval dedicades a la lírica amorosa i propose als meus alumnes que diguen si els sembla correcte o no. La majoria, joves i candorosos, ho rebutgen i es neguen a acceptat que siga una invenció, convençuts com estan de la puresa del sentiment.

Ara bé, què és l’amor? No em referisc al sentiment que els meus estudiants creuen pur i sublim, sinó com ens enamorem i com duem a terme una relació amorosa de qualsevol tipus i de qualsevol tendència sexual.

La idea d’amor sublim, etern, monògam ens la dona la literatura i certament prové de la lírica medieval, la que van inventar un grup de nobles cultes al sud de França i que coneixem com els trobadors, els quals, per omplir els buits d’oci van començar a escriure una sèrie de poemes en què descrivien la relació amorosa com un camí de perfecció personal on la dama, a anys llum del poeta en virtuts i perfecció, era com un ideal que només podria atorgar el seu amor al millor dels amadors, el més fidel, generós i cortés.

Els poetes han fet molt de mal en la concepció de l’amor: han idealitzat tant l’amor i fins i tot han cregut morir per amor, com les grans parelles d’amants de la literatura universal, ara bé, quan han topat amb la realitat, han trobat el fracàs més absolut, si no, llegiu el nostre valencià més famós, Ausiàs March.

No obstant això no ens cansem de celebrar l’amor i la festa dels enamorats, això sí que és una autèntica invenció. Any rere any se celebra amb més intensitat comercial, recorrent a la figura del suposat màrtir sant Valentí. I què va fer aquest sant per l’amor?  Segons la llegenda, casava cristianament en secret les parelles en l’època de la persecució romana, motiu pel qual va ser empresonat i decapitat, però abans també va protagonitzar la seua pròpia història d’amor amb una jove cega, a qui miraculosament va tornar la vista. Una prova més que és molt difícil trobar un final feliç, però mai no deseperem i encara que siga a glops, l’amor segurament ens ha proporcionat els millors moments de la nostra vida i ens neguem a abandonar la recerca continuada de l’amor perfecte.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content