La Lotería Nacional somos todos

viernes, 29 de diciembre de 2017
MARC GRAU
MARC GRAU

Marc Grau és periodista.

La Columna - (viernes, 29 de diciembre de 2017)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Un tal Ciriaco González Carvajal va inventar allá pel 1811 a Cadis el que ara coneixem com Lotería Nacional. ¿Sabeu per què se li va a acudir? Doncs perquè a l’Estat li feien falta diners després de la Guerra de la Independencia.

I aixó fins ara, a punt d’acabar el 2017. De tot el recaptat el 70 per cent es dedica a pagar els premis. I ¿on va el 30 per cent que resta? A les despeses de gestió y administració del organisme que s’encarrega del sortejos, es a dir, Loterías y Apuestas del Estado y per a Hisenda.

Per exemple. En una recaptació de 9 milions d’euros que es el que hem gastat ací, 6.300.000  es dedicaran a pagar premis. La resta, 2.700.000 per a fer front a la gestió del sorteig i a Hisenda. Si a Hisenda anara el 5 per cent tendría 135 milions. Igual fins i tot dona per a un pontet.

I si el 1811 el Ciriano González Carvajal instauraba la Lotería per alleujar els deutes de l’Estat, un tal Mariano Rajoy, el 2013, legislava que tots el premis haurien de tributar un 20 per cent.

 I ho fa var per a alleujar també els comptes de l’Estat en un moment de gran crisi. I va dir que la mesura seria temporal. Només anava a aplicar-se el 2013 i el 2014.

Però la temporalitat s’ha quedat en norma fixa. Així que un décim del Gordo no té un premi de 400.000 euros sino de 320.000.

Jo crec que ningú no es queixa de pagar impostos. Ara, sí que ens agradaria saber que aixó va cap a Educació, Sanitat, Ocupació… o per a un pontet. ¿No? Que fóra tot una mica més transparent. 

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content