La màgia del Nadal Alcoià

martes, 03 de diciembre de 2019
CARLES FIGUEROLA
CARLES FIGUEROLA

Carles Figuerola és periodista.

La Columna - (martes, 03 de diciembre de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

El Nadal Alcoià comença els seus primers passos. Un mes amb moltes celebracions i molts actes que reforcen la tradició i singularitat que a Alcoi es concreta amb unes característiques específiques i molt especials.

Per començar un reclam ja està penjat, el cartell de la cavalcada, l'obra artística i plàstica a tots els festejos que vindran. L'obra d'Omar Giménez combina amb enginy la pujada dels patges per una xemeneia, un element identificatiu i testimoni de la industrialització.

I el cartell també ens recorda un aspecte molt important: 135 anys de l'arribada dels Reis Mags. La ciutat en la qual van iniciar la tradició de vindre  la nit del 5 de gener i poc a poc es va estendre per tot el país. Els reis també arriben a llocs impensables com Puerto Rico, Mèxic o l'anomenada i colorista desfilada'Three Kings Day' a Nova York, en el barri llatí de Harlem.

El Nadal Alcoià és cada vegada més conegut, però la seua fama ha comportat unes discrepàncies de criteris amb col·lectius que es mostren contraris a l'anomenat blackface, pintar-se la cara de negre. En el món anglosaxó està molt mal vist i es considera racista i ofensiu.

Per moltes i raonades explicacions que es donen que els patges de la cavalcada d'Alcoi són els emissaris de la il·lusió i que només porten alegria i emoció als xiquets, ha quedat clar que hi ha sectors que rebutgen maquillar-se i pintar-se per a semblar un negre siga la intenció que siga.

L'objectiu d'eixos col·lectius és que més prompte que tard la imatge dels 'negrets' passe a millor vida. Si el temps, per circumstàncies de la globalització, obligara d'ací a uns anys a un canvi en la indumentària i rostre dels patges, tampoc passaria res. Pujarien les escales de la mateixa manera, el seu rostre el dissimularia un artístic maquillatge dissenyat exprocés, deixarien els regals i l'emoció dels menuts seria igual. 'L' Entrà dels Reis' sonaria amb més força i el Nadal Alcoià mantindria tota la seua esplendor perquè l'essència de la festa no està en la forma, més bé en el fons.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content