La Setmana Santa Alcoiana

jueves, 18 de abril de 2019
JOSÉ LUIS LLOPIS
JOSÉ LUIS LLOPIS

Vicari de Sant Jordi

La Columna - (jueves, 18 de abril de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

A Alcoi la Setmana Santa sempre té una mica d'especial, va unida a la Festa de Moros i Cristians.

Després de celebrar la Quaresma, la celebració de la Setmana Santa és el moment litúrgic més intens de tot l'any, acompanyat de les processons i actes que hem de compaginar amb els preparatius a les festes de Moros i Cristians. Sempre és una bona ocasió de descans i diversió, sense oblidar-nos de l'essencial, doncs, aquesta setmana l'hem de dedicar a l'oració i la reflexió en els misteris de la Passió i Mort de Jesús que ens portaren a celebrar la Pasqua, el dia de la Glòria.

Aquesta setmana la comencem amb el Diumenge de Rams, reunits en la Glorieta plena de gent, sobretot amb l'alegria de tants xiquets acompanyats dels seus pares i avis, amb palmes o rams d'oliveres a la mà rebem a la Burreta, i als seus lloms Jesús, acompanyada pels portadors de la confraria del Crist Agonitzant, després de la benedicció ens traslladem en processó a l'Església de Santa María on celebrem la santa Missa. Ja a la vesprada vam tindre la tradicional Trobada o Comiat de la Verge dels Dolors i Jesús Natzarè, amb l'emotiu moment en què es fan les reverències les dues imatges en el Cantó del Pinyó , la gent, en silenci, s'acumula en la Plaça Espanya per a viure aqueixa escena en la qual sorgeixen moltes llàgrimes de continguts sentiments de fe. Aquesta processó es va recuperar fa uns anys amb l'esforç de la confraria del Crist Jacent i la Verge dels Dolors i el Gremi de Llauradors amb la imatge del Natzarè, esforç que es veu recompensat cada any amb la participació de la gent, que va augmentant i reconeixent-lo com un dels moments més bells de la Setmana Santa alcoiana.

Viure la Setmana Santa és acompanyar a Jesús amb la nostra oració i deixar-nos acompanyar per Ell, així el Dimecres Sant tenim el Viacrucis processional que ix des de Sant Mauro fins a Santa Maria, amb les catorze estacions i els seus estendards propis es mediten i canten en cada parada. L'important al llarg d'aquests dies no és el recordar amb tristesa el que Crist va patir, sinó intentar entendre per què va morir i va ressuscitar. Sobretot, celebrar i reviure el seu lliurament a la mort per amor a nosaltres i el poder de la seua Resurrecció, que és primícia de la nostra.

El Dijous Sant recordem l'Últim Sopar de Jesús amb els seus apòstols en la qual els va llavar els peus donant-nos un exemple de servicialitat. En l'Últim Sopar, Jesús es va quedar amb nosaltres en el pa i en el vi, ens va deixar el seu cos i la seua sang. en acabar missa es trasllada el Santíssim al Monument, d'ací el costum de visitar les esglésies aquest dia i resar un moment davant el Sagrari. També és el dia de l'Amor Fratern i en la celebració farem lliurament de les ‘vedrioles’ solidàries a benefici de Càritas que es van repartir a les nostres cases en començar la quaresma. El Dijous Sant també ens ofereix l'oportunitat de participar en la processó del Silenci, en la qual processiona el Crist Agonitzant, un dels passos mes grans i monumental de tota la Setmana Santa.

El Divendres Sant, dia de dejuni i abstinència, recordem la Passió del nostre Senyor, el commemorem amb els Viacrucis que tenim en totes les parròquies, ja de vesprada els Oficis i amb l'emotiva cerimònia de l'Adoració de la Creu, donem pas la Processó del Sant Enterrament, en la qual processionen tots els passos de la Setmana Santa acompanyant al Crist Jacent.

El Dissabte Sant a la nit, després d'encendre el foc i beneir el ciri pasqual es duu a terme la Solemne Vigília Pasqual per a celebrar la Resurrecció de Jesús, el moment més esperat que donarà pas al Diumenge de Resurrecció o Diumenge de Pasqua o Diumenge de Glòria, com diem ací a Alcoi.

De bon matí, en clarejar el dia, i quasi sense dormir, correm a la cerca del tradicionals Xiulitets, perquè participarem de la Trobada més alegre i festiva d'aquests dies de celebracions religioses, ja que la Verge puja corrent pel carrer Sant Nicolau davant la Trobada Gloriosa del Ressuscitat, el so dels Xiulitets i la pluja d'Al·leluies fa que siga el dia més important i més alegre per a tots nosaltres, els catòlics, ja que Jesús va vèncer a la mort i ens va donar la vida. Això vol dir que Crist ha ressuscitat i ens dona l'oportunitat de salvar-nos, d'entrar al Cel i viure sempre feliços en companyia de Déu. Al crit de Crist ha ressuscitat, ja estem en festes!!, visca Sant Jordi!!, sembla que tot comence a brillar d'una forma nova, amb les ganes de començar les festes patronals en honor de Sant Jordi amb l'arrancada de la Glòria.

Des d'aquestes línies vos convide al fet que participeu i gaudiu de la Setmana Santa des de dins, és a dir, a no quedar-nos només en el que es veu al carrer, i a entrar a l'interior de la persona i a compartir-ho en les celebracions litúrgiques d'aquests dies tan assenyalats en la vida d'un cristià. Viure amb intensitat la Setmana Santa ens prepararà a celebrar festivament la PASQUA I LA GLÒRIA ALCOIANA.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content