La vacuna del saber
La Columna - (martes, 10 de marzo de 2020)
Vaig a dir-te la veritat, a mi això del coronavirus m'ha deixat saturat. Millor dit, està deixant-me saturat. Tanta informació, tanta por, tanta història d'ací i d'allà... A un li entren ganes de viure. Viure tot amb més intensitat. I, en especial, de desconectar. Per eixample, tirant a córrer a la muntanya. Que per cert, és una afició ben arrelada. Creuar-me amb gent per la via verda a les set del matí és un estímul, la veritat. Eixe és el millor virus que ens pot afectar: el de gaudir de la nostra natura, del nostre entorn, del pulmó de la ciutat. I fer-ho amb cap, sent respectuós amb l'entorn i estimant la terra.
Anar per la muntanya per a molts és un hàbit. Com ha segut sempre donar la volta als ponts o anar al mercat de Batoi els diumenges... En veritat, Alcoi és ciutat de tradicions; de mirar-se molt el seu passat, la seua història, els seues costums-. Què vaig a dir-te si parlem de les festes!
Eixa meravella que és el Bivia, el fons documental digitalitzat de l'arxiu d'Alcoi, és una bona mostra de tot això. El vaig redescobrir l'altre dia, a l'entrevista al Tragaluz de Radio Alcoi a Josep Lluis Santonja. Històries que parlen de nosaltres. I de la nostra història. A la seua web pots escoltar un pasdoble de 1899 de José Seva; vore una foto del pont de Sant Jordi del 36; una imatge de la font d’Algezares, amb una mula i tres dones de 1910... I pots imaginar el que era viure en aquell temps, qui eren aquelles dones; com era aquell Alcoi. Una foto del Molinar en 1916; una imatge de la representació de 'La alegria de la huerta' al Teatro Circo en 1955... O l'últim que han incorporat, uns llibres de Govern de la Edat Mitjana.
Quan passeges pel Bivia et contagia el virus de la curiositat, de saber, d'aprendre. Que és el millor que es pot fer per lluitar contra altres virus. Virus com eixe maleït que ha aprés l'actualitat. O com altres que tenim instal·lats al nostre entorn. La pandèmia masclista, ara que venim del 8 de març; la de la discriminació en general; la de la fam, que ens dona igual perquè ens sembla lluny; la de la ignorància; la del individualisme...
Els virus ens ataquen; la millor vacuna per lluitar contra ells és el coneixement. La vacuna del saber.