L'aigua com a repte

lunes, 12 de junio de 2017
MOISÉS PÉREZ
MOISÉS PÉREZ

Moisés Pérez és periodista de El Temps.

La Columna - (lunes, 12 de junio de 2017)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Fa poc més de 2 anys, a Muro va saltar la sorpresa. Les urnes havien dictaminat un canvi d'etapa, encara que fos per molt poquet. El PP aconseguia ser la força més votada a les eleccions municipals després d’anys de domini del Bloc i Esquerra Unida donava la sorpresa en obtenir tres regidors. La geometria electoral obligava al pacte. A un acord d'esquerres. El govern tricolor va formar-se després de diversos estira-i-arronses entre Compromís i Esquerra Unida, als quals va sumar-se a última hora els socialistes.

L'acord va fixar en aquell moment que l'alcaldia seria rotatòria. És a dir, que la vara de comandament seria per a Francesc Valls, d'Esquerra Unida, durant els primers dos anys, i que Jaqueline Cerdà, de Compromís, seria alcaldessa la resta de la legislatura. Aquest cap de setmana el traspàs de poders s'ha efectuat. Això sí, amb el gran repte encara pendent: el retorn de la gestió de l'aigua a mans públiques.

La privatització de l'aigua va ser el tema estrella del passat mandat. Això és, durant els darrers quatre anys de Rafael Climent, ara conseller d'Economia, al capdavant del consistori murer. Que Climent apostara per una gestió privada d'aquest servei públic va provocar enfrontaments -alguns d'ells, molt durs- amb Esquerra Unida i el PP, que defensaven un model públic. Mentre Compromís i els socialistes, socis de govern, deien que la llei de règim local de Mariano Rajoy els impedia prestar directament el servei, la formació esquerrana i els populars contestaven que hi havia fórmules alternatives. Al remat, la majoria simple del bipartit va imposar-se. I després de diversos concursos deserts pels jocs d'Aigües de València en les ofertes, Tecvasa va fer-se amb el contracte.

L'adjudicació està sentenciada. Al pacte de govern, va acordar-se la tornada a mans públiques quan finalitze la concessió, en agost del 2018. Amb litigis judicials entre l'ajuntament i l'empresa, la seua sort està ben clara. I més, després que el jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, investigue la mercantil en l'operació que ha posat cap per avall el PP madrileny.

Ara, sembla que no hi ha polèmica. Que Compromís, PSPV, Esquerra Unida i PP defenen que siga pública l'aigua. Amb la cessió de l'alcaldia feta, Valls, ara com a regidor d'Hisenda, i Fanny Torregrosa -també d’Esquerra Unida- com a responsable de serveis públics, miren altres models per fer realitat aquest objectiu. Però encara tenen obstacles a superar, i no fàcils. «El problema no està en la llei de règim local, sinó que estem amb un pla econòmic-financer. Valladolid va superar-ho, és un model a estudiar», afirmen des de l'Ajuntament. L'aigua com a repte de legislatura.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content