L'Ambaixador

miércoles, 23 de octubre de 2019
MIQUEL PEIDRO
MIQUEL PEIDRO

GUIONISTA

La Columna - (miércoles, 23 de octubre de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Reconeixement de la ignorància pròpia: els últims esdeveniments m’han fet tirar de diccionari per a consultar el significat de la paraula ambaixador. I segons els volums de la Real Academia de la Lengua Española un ambaixador és la “persona con el mayor rango en el servicio diplomático, que representa ante otros Estados al Estado que la nombra”. Clar, transparent i meridià. I una definició tan contundent ha obert en mi un debat que fa temps que trastorna la meua ment: saber si els polítics actuals son tontos o la mamen de canto.

M’explique. La mort de qualsevol persona comporta que al difunt se li perdonen de sobte tots els mals que haja pogut causar i la frase de referència passa a ser “tan bo com era...”. Camilo Sesto, Camilo Blanes, l’admirat, l’injuriat, l’heroi, el vilà, se n’ha anat a cantar-li “Melina” a cau d’orella a la pròpia Melina. I als polítics valencians els ha faltat temps per a nombrar-lo a titulo pòstum (“tan bo com era”, no?) ambaixador de la Comunitat Valenciana.

Ambaixador on? Al cel? A l’infern? Al purgatori? De la definició sembla deduir-se que per a ser ambaixador és condició sine qua non que la persona en qüestió estiga viva. Es precís que un faça figa per a reconèixer-li els mèrits? Se li poden reconèixer d’una manera més idiota? No és que a Camilo Sesto se li estiga morint algo d’ell, com entonava des de fa dècades: és que s’ha mort tot sencer! Amb esta decisió deixen clar que creuen en la vida desprès de la mort; però per al comú dels mortals la resolució obri un munt de preguntes. Qui són els seus interlocutors? Davant de qui és ambaixador? De Sant Jordi, que l’ha reclamat per a muntar unes ambaixades com Déu (i l’associació que du el seu nom) manen? És que va a passejar les excel·lències d’Alcoy i a representar-lo per les fogueres de l’infern – si fa per allí alguna excursió – a vore si aprofiten els perols on bullen els pecadors per a fer olleta amb penques, freixura i ànimes pecaminoses? És que estan pensant en que puga fer propaganda en el cel de la Comunitat Valenciana, que falta fa en general una ajudeta per a considerar celestial una zona tan destrellatada? És que va a poder intentar que Benidorm siga una sucursal oficial del purgatori?

De què tenen por els polítics valencians quan anomenen ambaixador a un difunt? Volen vore si, esotèricament, pot mitjançar per ells? Difícil d’entendre, excepte per dos consideracions. La primera, que sembla confirmar-se que l’aspecte de Ximo Puig i Mònica Oltra no enganya i segurament són part de la Santa Compaña; i la segona, perquè consideren que parides com estes poden ressuscitar a un mort. I aleshores Camilo Sesto encara hauria de donar-los les gràcies en la primera ambaixada que faça.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content