Les lliçons de la legionel·la

martes, 03 de marzo de 2020
DANIEL MOLTÓ
DANIEL MOLTÓ

Daniel Moltó és periodista del diari El Mundo

La Columna - (martes, 03 de marzo de 2020)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Els alcoians, que tenim la fama de voler ser els primers en tot, vam tindre el dubtós honor de convertir-nos durant uns anys en la capital de la legionel·la, amb un total de tretze brots en el període de 1999 a 2010, més de 300 afectats i una dotzena de persones que van morir a conseqüència de complicacions prèvies, agreujades pel contagi.

Des que van començar els primers casos, i sobretot, des del moment en què es van produir les primeres morts (com és comprensible) la histèria col·lectiva es va desencadenar: hi havia gent que no volia eixir de casa, altres que no volien vindre a estudiar o a treballar a Alcoi per por al contagi...

Els mitjans de comunicació vam pecar de sensacionalisme en alguns moments i vam haver d'aprendre a regular-nos, encara que també a demanar més transparència d'una administració que no va ser sempre clara. El bacteri semblava sentir-se a gust en la ciutat i va caldre molt de treball i mesures no sempre ben vistes per a controlar-lo i per conéixer la seua idiosincràsia i l'origen dels diferents brots. Anys després quan sembla que podem estar més tranquils (encara que no abaixar la guàrdia) veig com es repeteixen amb el coronavirus situacions semblants de desinformació i sensacionalisme d'una banda i crides al sentit comú, d'altra.

La única diferència és que fa quinze anys no existien les xarxes socials i les mentides no corrien tan de pressa ni tan lluny. Per això, si alguna lliçó podem donar els alcoians en aquest assumpte és cautela, precaució, deixar treballar als sanitaris i no alarmar innecessàriament. Ho aconseguirem?

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content