Llevant front a planura

viernes, 27 de septiembre de 2019
VERÒNICA CANTÓ
VERÒNICA CANTÓ

Verònica Cantó és secretària de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

La Columna - (viernes, 27 de septiembre de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Seré breu.

Sense cap intenció d'endevinar el futur, m'acomiadava de tots vostés en juny parlant del canvi climàtic, i ves per on un fenòmen meteorològic, la DANA, és a dir, la Depressió Aïllada en Nivells Alts o gota freda, ha sigut la protagonista del mes de setembre fent més mal que una pedregada, com solem dir en llenguatge col·loquial. Ja ho deia Raimon: «al meu país la pluja no sap ploure, o plou poc o plou massa; si plou poc és la sequera, si plou massa és un desastre».

Però hui no parlaré de les conseqüències d'una gota freda que ens ha arrossegat el territori, ni tampoc de les vides humanes que s'ha emportat aquest episodi climàtic de mal averany, ni de les pèrdues materials milionàries, sinó de la definició que de la nostra terra han fet alguns mitjans de comunicació de la Villa i Corte, fins i tot els que diuen ser més progres.

Em resulta sorprenent, i per descomptat m’irrita i em fot molt, escoltar com es parla del meu territori, sense que els coga la llengua, com a «levante español». Què passa, que ara som un espai geogràfic? o és que la capital del Reino considera que els valencians no tenim cap entitat històrica, política i jurídica? Per no parlar com la maleïda expressió ens retrotrau més de 40 anys enrere, als anys de la dictadura franquista. I per no recordar tampoc quan es parlava de nosaltres com el «levante feliz», una expressió que es va popularitzar en la premsa madrilenya en els anys 30 del segle XX, per a descriure'ns com un paisatge de Sorolla, una novel·la de Blasco Ibáñez, o el folKlorisme més ranci de «la tierra de las flores, de la luz y del amor».

Doncs miren, per a nosaltres el llevant és el nom d'un vent que porta humitat i pluja, i és també un equip de futbol. Així és que exigim el respecte que es mereix la nostra dignitat com a poble i que ens anomenen pel nostre nom. Que prenga nota qui corresponga dels d’ací i dels d’allà.

Què passaria si els valencians ens referírem a la Comunitat de Madrid com a la Planura Castellana? Volen que fem la prova?  

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content