Ludisme

viernes, 02 de marzo de 2018
SANTIAGO HERNÁNDEZ
SANTIAGO HERNÁNDEZ

Santiago Hernández és periodista.

La Columna - (viernes, 02 de marzo de 2018)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Era dos de març. Un dia com podria ser hui. 2 de març de 1821. Un dia que anava a marcar la història obrera. El 2 de març de 1821 esclatava a Alcoi la que per a molts és  la primera revolta obrera d’Espanya. Alcoi protagonitzava un fet que assentaria precedents, no sols en la defensa de les condicions laborals, sinó en la solidaritat obrera. Aquell 2 de març uns 1.200 obrers d’Alcoi i també de Cocentaina, Benilloba, Ares i Benasau es reuniren als afores de la ciutat per a destruir 17 màquines que anaven a instal.lar en les fàbriques.

El fenòmen conegut com a ludisme representava la lluita contra les màquines. Una manera de defensar els llocs de treball i molt més, era una protesta per l’empobriment i la penosa situació laboral dels treballadors. Arribaven a la producció les màquines i els empresaris les compraven per a ser més competitius, baixar preus i també baixar salaris. A més feien falta menys treballadors.  La revolta obrera alcoiana es va sufocar amb la intervenció de l’exèrcit, van detindre desenes d’obrers que van estar anys en presó. Però la revolta va marcar un canvi d’època cap a una societat industrialitzada i un moviment obrer que tindrà repercussions posteriors en vagues i revolucions com la de petroli del 1873.

Ara com fa 200 anys estem en plena revolució industrial i tecnològica. Internet, els robots i la intel.ligència artificial amenacen els llocs de treball. Cada vegada hi ha menys treball i més precarietat. La falta de faena és la principal preocupació dels ciutadans. Sembla que a Alcoi ja ningú no va a cremar màquines, com aquell dos de març, però caldrà preparar-se almenys per a dominar-les. I si cada vegada els robots i l’automatització ocupen més llocs de treball, cal pensar en una renda bàsica, reduir jornades, compartir faena o millorar l’educació per a promoure la creativitat i aptituds que complementen a les màquines.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content