Mobilitat sostenible i aparcaments

miércoles, 04 de septiembre de 2019
CARLES FIGUEROLA
CARLES FIGUEROLA

Carles Figuerola és periodista.

La Columna - (miércoles, 04 de septiembre de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Este estiu en l'estància en llocs turístics s'ha pogut comprovar que cada vegada es complica més trobar aparcament. Segons alguns estudis, un conductor tarda de mitjana en algunes zones entre 35 i 40 minuts en poder deixar el cotxe. Pràcticament el 30 % de la vida del vehicle està dedicada a buscar on estacionar. Una preocupació que anirà en augment amb les polítiques de mobilitat sostenible perquè s'intenta fer un ús més racional del cotxe privat.

La relació cotxe privat-ciutat ha canviat en el segle XXI i les noves tendències comporten restriccions, limitacions i mesures que obliguen a adaptar-se als conductors. Hi ha una aposta clara per l'increment dels carrils bici en les ciutats, avalada per la Unió Europea. Un informe indica que el 50 % dels trajectes en vehicle cobreixen distàncies inferiors a 5 km. En trajectes urbans de curta distància, la bicicleta és inclús més ràpida.

Hi ha ciutats com Copenhaguen en què el 29 % dels desplaçaments es fan en bici. A altres poblacions nòrdiques s'han ampliat les voreres, s'han transformat  els carrers per a vianants i s'ha restringit de manera radical el lloc d'aparcaments en el centre per tal de disminuir la presència del vehicle privat en el cor de la ciutat.

Alguns experts nacionals s'apunten a estos models i creuen que el futur passa per reduir l'espai destinat als vehicles. Són contundents i asseguren que el cotxe privat té cada vegada menys sentit. Consideren que s'ha de promoure una mobilitat alternativa amb vehicles sostenibles i més xicotets. Així i tot seria un greu error estigmatitzar  el cotxe ara com  el dolent de la pel·lícula, una espècie d'enemic a batre,  quan els seus propietaris abonen l'impost de circulació de vehicles que proporciona  vora dos mil milions d'euros  a les arques dels ajuntaments espanyols.

Està clar que les ciutats no han d'estar invadides i sotmeses pels automòbils i que han de transformar-se en llocs més habitables i acollidors. Però també cal trobar solucions encertades i intel·ligents per als conductors i resoldre problemes com la falta d'aparcament amb la creació d'àmplies zones públiques on poder estacionar.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content