Negociació sí, imposició no!
"Millorar la festa", sí!! Aquest és l'objectiu d'algunes persones que dediquen part del temps de les seues vides, perquè l'expressió dels sentiments i tradicions d'un poble continuen manifestant-se i tenint significat. Parlem, naturalment, de la Junta de Festes i de la Junta de la Confraria de la Mare de Déu dels Desemparats. Treballar i col·laborar junts per coordinar els actes i dignificar-los ha sigut sempre la seua pretensió. Tenint sempre en compte que LES FESTES PATRONALS són les festes majors de tot un poble i per tant no es poden entendre sense comptar amb la seua opinió i el seu suport.
He volgut fer aquesta xicoteta introducció per aclarir quina ha sigut la postura que com a membres de la Junta de la Confraria hem tingut des del primer moment en les poques reunions que hem realitzat amb la junta de Festes.
En el moment en el qual el sr. President de la nova Junta de festes ens va convocar, vàrem acudir tota la Junta de la Confraria i de seguida se’ns va plantejar que la seua proposta única i prioritària era traslladar al migdia del dissabte la processó de la Baixà de la Mare de Déu, per, segons ell, raons de participació. Com que no era la primera vegada que se’ns plantejava aquesta proposta, vam exposar els mateixos motius que manifestarem a la Junta de Festes anterior, la qual els va acceptar; mitjançant aquests motius argumentàvem el perquè no era una proposta adequada per a millorar la participació, ja que es faria en un moment del dia que no afavoria l’assistència, ni dels festers ni de la major part de la població, i a més a més contribuia a restar solemnitat al dia de les Clavariesses, ja que eliminava part de l’acte més important del seu dia.
No obstant això, vàrem escoltar els seus arguments i vam fer suggeriments per poder millorar l’acte de les processons. Inclús vam proposar acurtar el recorregut de la processó del diumenge, opció que ja havia sigut posada damunt la taula l’any anterior. Així mateix vàrem estar obertes al diàleg i a valorar noves propostes que pogueren millorar la festa. Pensàvem que qualsevol canvi de rellevància s’havia de madurar bé i fer una proposta conjunta per part de les dues Juntes que es presentara a consulta al poble abans de tirar-la endavant.
El Sr. President, sense tindre en compte la nostra opinió, ens va dir que volia que la seua proposta es votara a les filaes i que nosaltres donarem també el nostre vot, encara que la portaria endavant si eixia votada pels festers en majoria. Vam intentar dissuadir-lo de fer la consulta sense valorar altres suggeriments, però sobretot sense comptar amb l’opinió de la resta del poble no fester.
En una assemblea general de la Junta de Festes es va urgir als caps de filà i a la Confraria perquè feren la seua als seus membres i portaren els resultats a la propera assemblea. Li vam contestar que la nostra consulta no seria ràpida, donades les característiques de convocatòria dels nostres associats i que, per descomptat, nosaltres no anàvem a votar la proposta sense saber l’opinió dels membres de tota la Confraria.
Aquest procés ens va portar prou de treball i temps, ja que es va convocar a tots els associats mitjançant carta domiciliada a una reunió informativa per explicar-los el que anava a votar-se. El dia 26 de febrer vam fer les votacions molt rigorosament (dia i horari determinat, comprovació del DNI i si estaven al registre dels nostres associats). Acabada la votació, es va fer el recompte juntament amb el sr. rector i sr. vicari de la parròquia i es van comunicar els resultats immediatament als mitjans de comunicació locals (encara estem esperant conéixer els resultats de les filaes).
En saber que les nostres votacions havien sigut un èxit donant suport a la proposta de la Junta de la Confraria de no traslladar la processó al matí, el Sr. Regidor de Festes va convocar a la nostra Presidenta, al President de la Junta de Festes i al Sr. Rector per tal de valorar els resultats totals de les votacions i arribar a una proposta consensuada que presentar a l’Assemblea General de Festes. Donat que els vots de les filaes a favor de la proposta i els vots de la Confraria en contra de la mateixa estaven prou igualats, es va acordar comunicar els resultats a l’assemblea i ajornar la proposta, o altres noves propostes, per a dialogar-les durant el pròxim any, quedant les Festes Patronals del 2017 amb l’estructura tradicional.
El que no sabíem era la sorpresa que ens esperava en l’Assemblea General. El sr. president anunciava que anava a portar-se endavant la proposta de fer l’acte de la Baixà pel migdia, ja que havia sigut secundada per la majoria de les filaes, sense tindre en compte la votació de la Confraria, menyspreant-la en desigualtat de representació i deixant bocabadats i decebuts al sr. rector i a la sra. Presidenta de la Confraria.
Impotència i desànim són els sentiments que ens envaeixen. La nostra actitud de col·laboració i esperit democràtic han sigut maltractats i xafigats sense escrúpols. I per “rematar la feina” es publica un article ple d’incorreccions i carregat d’informació manipulada i malintencionada, on es posa en boca d’altres els suggeriments que la Junta de la Confraria havia fet en un intent de dialogar i buscar solucions que pogueren agradar als diferents sectors, i on se’ns acusa d’inflexibles, per reafirmar la nostra postura sense argumentació, cosa completament falsa. A més a més, el dimecres la Junta de Festes llança un comunicat de premsa unilateral en el que ignora completament l’opinió de la Confraria i dels seus associats. En resum, una sèrie d’incoherències, mitges veritats i falsedats que ens deixen amb una total indefensió.
Que ens queda ara? Acceptar amb submissió el que volen fer o adoptar una actitud ferma que interpretaran de bel·licista? Una pena!!! Una llàstima que en el nom de “millorar la festa” s’enarboren actituds tan poc democràtiques i immobilistes, que a la fi sols beneficien un sector.
Negociació sí, imposició no!