Noves tecnologies en un planeta malalt
La Columna - (miércoles, 26 de junio de 2019)
Mentre ens preocupem per les coses quotidianes, al nostre voltant es preparen a nivell tecnològic uns canvis increïbles que deixaran en l'oblit molts dels avanços que coneixem fins ara. I tot comença amb la nova tecnologia 5G, en la qual tot estarà connectat, des de la roba, el vehicle, o el raspall de dents. Alguns l'han volgut batejar com la quarta revolució industrial. No aplegarà de sobte, però les possibilitats que ofereix són immenses, les conegudes i les que encara poden eixir. Per exemple, es destaca que els cotxes podran circular de manera autònoma, paquets que s'enviaran a través de drons o una intervenció quirúrgica a distància.
Però el 5G també comporta un risc que s'ha de controlar, el creixement de la robotització que convertirà molts llocs de treball en automatitzats. I també cal vore els efectes nocius que pot tindre per a la salut, segons asseguren alguns crítics, com és l'augment massiu de la radiació inalàmbrica i l'exposició freqüent a camps electromagnètics.
El prestigiós escriptor nord-americà Richard Powers és contundent i crític. Considera que la revolució digital ha creat una alternativa virtual i ha donat l'esquena al món. Powers és partidari que la tecnologia vaja amb sintonia amb la terra i no trie itineraris oposats.
De moment, mentre la tecnologia s'accelera i s'anuncien grans canvis fets en teoria per a facilitar millor la vida diària, el nostre entorn, el planeta en el qual habitem, va camí d'agreujar en la seua malaltia. Hi ha molts indicadors, un d'ells preocupant, és la gradual desaparició de les poblacions d'abelles que pol·linitzen el 70% dels aliments del món.
Els nous avanços ens permetran tindre les últimes tecnologies en les cases, els electrodomèstics més intel·ligents, per contra, l'acció humana ja ha alterat el 75% de la superfície terrestre. Tot s'esvaeix molt ràpid, a la velocitat del 5G, i el benestar humà, igual que el del planeta, estan en joc.