Oli

miércoles, 18 de marzo de 2015
PACO MORRIÓ
PACO MORRIÓ

Paco Morrió és periodista, responsable de la web gastronòmica 'Al gusto de Paco'.

La Columna - (miércoles, 18 de marzo de 2015)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Batiste no es llaurador, pero va heretar de “s’aguelo” un terreny de solana amb oliveres centenàries. No renten molt però les te carinyo, li donen oli per tot l’any i guanya per cuidar-les. No perd. Du l’oliva a una de les cooperatives de la comarca que els últims anys ha posat el nostre or líquit de moda. L’oli de l’Altet, Oli Rives, Oli del Comptat o de Mariola son marques ja reconegudes i premiades als mercats exteriors per la seua alta qualitat. I són totes fetes d’ací.

Però este prometedor futur olivarer por amargar o fer-se morca. La Unió Europea preten l’any que ve eliminar les subvencions als xicotets productors que reben fins 200 euros en ajudes i al 2017 als de 300 euros. A Brusel.les argumenten que es més car el tràmit burocràtic que el diners que es dona. Es calcula que el retall afecta a uns 1.500 propietaris  de l’Alcoià i El Comptat. Només els cooperativistes de Cocentaina pedràn enguany 70.000 euros de subvencions.

Però el pitjor és que perilla el nostre olivar minifundista. Perilla la nostra cultura de l’oli, el nostre paisatge abancalat, la nostra sabiesa a les almàceres. Molts camps poden quedar erms per que no compensa. Brusel.les i els seus lobbys aposten per latifundis i números redons. Els fa igual que Batiste, com molts altres, deixe perdre el patrimoni dels seus avantpassats i les oliveres centenàries  acaben fetes llenya o replantades en redones de polígons.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content