Orientalismes als Moros i Cristians
La Columna - (miércoles, 11 de marzo de 2020)
L'IVAM ha estrenat a València una gran exposició que amb el títol d’'Orientalismes' pretén reflexionar sobre la visió plena de tòpics i prejudicis que té Occident sobre Orient. En esta mostra es poden vore prop de 700 obres de reconeguts artistes com Goya, Picasso, Matisse, Paul Klee, o Sorolla entre molts d'altres. Una exposició que segons el director de l’IVAM parla més de nosaltres i de les nostres pors i anhels que d’Orient. Es parla dels moros però sense els moros. Una visió idealitzada que converteix Orient en un món de fantasia, utilitzat només com a element estètic, sense cap referència política, social o històrica.
S’ofereix una visió d'Orient com una cosa exòtica, llunyana i inferior. Una visió a través de les obres d'art, el cinema, la publicitat, els llibres o els Moros i Cristians, una festa on els moros idealitzats en un exèrcit de fantasia sempre perden.
En este sentit, l'Associació de Sant Jordi ha col·laborat amb esta mostra cedint obres que comparteixen espai amb esplèndides col·leccions. Així en l'espai dedicat als Moros i Cristians es pot vore una pel·lícula del Nodo de 1975, una escultura de Sant Jordi Matamoros, cartells de festes o fotografies històriques de capitans o esquadres com la de la filà Marraskech de 1935. També hi ha per l’exposició cartells publicitaris de Bambú o de Rodes de col·leccions privades.
Recomane visitar esta exposició a València que de totes formes estarà fins al 21 de juny. Una mostra que permet reflexionar sobre la utilització del concepte de moros. Això sí, estiguen preparats. Una frase d'Edward Said ens dóna la benvinguda a l'entrada per a entendre l'exposició: Orientalisme: una història de víctimes i botxins.