Pensar la comarca
La Columna - (martes, 21 de noviembre de 2017)
Pensar la comarca és pensar el País. Aquesta és una de les principals tesis que recorre el llibre de Nou viatge pel País Valencià que el proper dijous a l’Agora es presenta a Alcoi. Una obra que suposa per part dels seus autors, els economistes Nèstor Novell i Josep Sorribes, una relectura del clàssic llibre de Joan Fuster El País Valenciano, però també de la passejada per les nostres contrades del botànic Cavanilles al s.XVIII.
Resulta senzill submergir-te en la lectura d’aquest llibre, tot i que la seua magnitud impressiona al començament. Els autors comparteixen amb nosaltres les seues visites per diferents poblacions valencianes i les impressions que van construint-se sobre la configuració del caràcter d’aquestes poblacions i de com encaren el futur. Es tracta d’una descripció acurada, minuciosa, perfectament informada, que contribueix a un element absent en gran part del quefer polític actual i també passat: ens aporta eines de cohesió social. No és un fet sense importància. Si alguna cosa et transmet la lectura del Nou viatge pel País Valencià és quina riquesa cultural, econòmica i social tenen els pobles i els valencians i què poc han sabut els nostres governants articular eixa riquesa.
Necessitem doncs, com hem necessitat sempre, un projecte polític que ens vertebre com a poble. Que ens integre en un projecte comú de futur que ajude a que mirem el nostre horitzó vital amb més esperances. I per a d’això és precís, segons els autors, incorporar en aquest projecte la manera en com històricament ens hem organitzat, a través de les comarques. Necessitem d’una major vertebració administrativa i política d’una realitat que ha estat present en les nostres vides i que ens permetrà plantar cara als processos actuals de globalització però també als d’atomització, processos que funcionen alhora i ens deixen més sols. Us esperem dijous!