Polèmica canina

jueves, 14 de diciembre de 2017
MOISÉS PÉREZ
MOISÉS PÉREZ

Moisés Pérez és periodista de El Temps.

La Columna - (jueves, 14 de diciembre de 2017)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

A tots ens ha passat. Camines pel carrer pensant en les teues coses i no mires a terra. De sobte, però, xafes i notes com la teua sabata ho ha fet de forma més blaneta. Sense solidesa. Abans de mirar la sola de la sabata, l’olor anticipa la situació desagradable. Has xafigat, sense voler, per estar a les teues coses, un excrement d’un animal. Generalment, d’un gos. La sort, i en contra del que diu el refrany popular, la tindràs d’esquena. Estigues on estigues, hauràs de netejar-te la sabata i llavar-la amb l’objectiu que l’olor siga només un mal tràngol passatger.

Aquesta situació, habitual als pobles de la nostra comarca, és producte de la conducta incívica d’uns propietaris que no han complert amb les seues obligacions. Sí, amb aquelles que et pertoquen per gaudir de la companyia d’un animal. Perquè, cal recordar, que no tot són bons moments. També cal recollir els excrements que el teu gos ha depositat al carrer.

Per evitar que aquestes conductes incíviques tornaren a reproduir-se, l’Ajuntament d’Alcoi, governat pel PSPV-PSOE, va aprovar una nova ordenança de tinença d’animals. Una normativa que, a proposta de Ciutadans, contempla la possibilitat de realitzar proves d’ADN als excrements dels canins per aplicar la sanció corresponent al seu propietari. La mesura, extrema a priori, era  necessària a causa de la manca de consciència de les persones amb animals. I una prova d’això, fou el consens que va reunir, ja que quasi tots els partits del consistori municipal van donar-hi suport. Només el PP s’hi va abstenir.

La gestió d’aquest assumpte, però, ha generat problemes. Guanyar Alcoi, una de les formacions que va votar a favor la iniciativa, s’ha mostrat molt crítica amb la posada en marxa del sistema. Critiquen manca d’informació i relacionen l’empresa contractada amb vells coneguts del socialisme espanyol.

Les crítiques, amb tot, també arriben des de la ciutadania, que mostren el seu rebuig a la mesura. El cost de 45 a 80 euros per analítica i gos censat que haurien d’assumir els ciutadans d’Alcoi que compten amb aquest animal ha creat un profund malestar. I més, quan ja disposen d’un xip identificador. Fins i tot, la negativa contra l’ordenança que entra en vigor l’any 2018 ha motivat la creació d’una plataforma.

Al marge de la idoneïtat de la mesura proposada -que sembla adequada perquè cal sancionar aquests comportaments després del fracàs de les campanyes pedagògiques-, és necessari obrir el debat a la ciutadania. Replantejar-ne part del model, si fa falta. Tot perquè l’incivisme d’alguns propietaris de gossos no et torne a donar una sorpresa desagradable qualsevol dia.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content