Polititzar la llengua

miércoles, 21 de febrero de 2018
VERÒNICA CANTÓ
VERÒNICA CANTÓ

Verònica Cantó és secretària de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

La Columna - (miércoles, 21 de febrero de 2018)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Francament em posa els pèls de punta observar com polítics que tenen responsabilitat de govern repeteixen, fins la sacietat i sense cap pudor ni vergonya, arguments fal·laços, manipuladors i demagògics, pensant que la insistència farà que esdevinguen una veritat incontestable. El problema no és que s'ho creguen ells, cosa que m'importa un rave, sinó que ho fan creure a milers i milers de persones sotmeses a una allau d'informació diària difícilment digerible.

Dic tot açò a propòsit d'unes declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid fa uns dies en una televisió d'àmbit estatal, que sense enrogir-se gens ni mica, va soltar una perla com que el vertader problema de l'educació a Catalunya és l'adoctrinament a què estan sotmesos els xiquets i les xiquetes des de fa més de 30 anys, que estan sent educats en l'odi a Espanya per part del professorat, i que la immersió lingüística  del sistema educatiu ha contribuït a afavorir el sobiranisme.

Es pot dir una barbaritat més grossa, malgrat confessar el seu desconeixement del funcionament del sistema educatiu català? Atrevir-se a dir bestieses d'eixe tipus és posar en dubte la professionalitat dels docents i la dignitat del seu treball; suposa dubtar del criteri i la confiança de milers de pares i mares; és ignorar els resultats de les avaluacions dels indicadors de l’educació; significa qüestionar teories pedagògiques avalades científicament; i al remat, demostra el nerviosisme dels populars en instrumentalitzar políticament la llengua i l'educació per amagar les pròpies vergonyes de la corrupció, sense pensar en les conseqüències de les seues actuacions.

Les llengües, a més de ser instruments de comunicació, són eines d'integració, de vertebració i de cohesió social, i tant la pluralitat lingüística de l'Estat espanyol com l'oficialitat de les llengües pròpies de les comunitats autònomes està sancionada per l'article tercer de la Constitució espanyola.

Polititzar la llengua, instrumentalitzar l’educació és d’una irresponsabilitat absoluta perquè implica confusió, desestabilització i fractura social. El preu és massa alt, no troben?

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content