Rescatar a Gil-Albert

lunes, 04 de febrero de 2019
JESÚS TRELIS
JESÚS TRELIS

Jesús Trelis es periodista, cap de redacció del diari Las Provincias.

La Columna - (lunes, 04 de febrero de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Un día el hombre vio llorar al ángel.
Algo había pasado en los espacios,
algo muy tierno o algo muy terrible,
y el hombre contemplaba conmovido
la alada criatura en su congoja.

 

Benvinguts. Aquest versos son del poema ‘Las Lágrimas’ de Juan Gil-Albert i començe amb ells per trencar la penombra del dilluns, però també, per que hi ha motiu per a fer-ho.

Anava buscant aquest dies inspiració entre les noticies de la setmana per trobar un tema del que parlar a la columna. Tot era política i pressupostos; un incendi que va quedar -per sort- en res a Beniarrés i les coses de l’esport. Tot era, més o menys, el de sempre.

Però, en mig de l’onada informativa, em vaig trobar amb una que em va fer parar-me i pensar: La Universitat d’Alacant rescata a Gil-Albert per a un cicle internacional amb clausura a Alcoi.

Rescatar a Gil-Albert és un deure de tots. Sense dubte. I divulgar el que va ser i viure, i el que va aportar, també. Després de llegir que es faran a abril les jornades i que un dels gran poetes del panorama literari actual, como es Francisco Brines, les presidirà, em vaig posar a repassar la seua història i el seu passat. I em vaig adonar de quina vida més apassionant, a vegades trista i a vegades trepidant, va protagonitzar l’intel·lectual alcoià. Eixe que al llarg de la seua història va compartir experiències literàries i de vida amb altres escriptors com Maria Zambrano o Octavio Paz, como Jorge Luis Borges o Gabriel Miro. I altres tants.

I llegint detalls de la seua història, vaig pensar, una vegada més, que Alcoi, aquest poble de les muntanyes, te una fortalesa cultural extraordinària, plena de noms propis, que cal estar recuperant constantment. Noms que en dignifiquen com a poble a totes les arts. També la literària.

Les jornades, amb motiu del 25 anys de la seua mort, seran del 3 al 6 d’abril. Queden a l’agenda. Mentre arriben, per què no anem redescobrint al nostre escriptor? Eixe que va escriure allò de...

Un día el hombre vio llorar al àngel...

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content