Sanitat de qualitat

lunes, 21 de octubre de 2019
NATXO LARA
NATXO LARA

Natxo Lara és periodista.

La Columna - (lunes, 21 de octubre de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

En realitat, Sanitat, Educació i atenció pública de qualitat. Són els requisits fonamentals que tota Societat avançada necessita i reclama com a seus. Ho diuen totes les Lleis universals. El problema és que només en una xicoteta part del món –entre la que ens trobem nosaltres- gaudim d’aquestos serveis universals. Som uns privilegiats.

I no ens conformem a tindre un hospital i una escola pública al nostre poble. Com és normal i apel·lant al pagament de no pocs impostos, volem l’excel·lència pel que fa als metges i els Mestres.


El problema és que el món està pensat per als grans nuclis urbans i no per als xicotets pobles o les ciutats mitjanes. L’altre dia algun polític de torn va dir que volia que la Sanitat a ciutats mitjanes com ara Alcoi foren modèliques, amb grans professionals i un servei especialitzat. No podia tindre més raó aquesta senyora. Les ciutats mitjanes són el millor lloc del món per a viure. Ho tenim tot a dos passos: mercats, col.legis, hospitals, serveis públics… El problema és que no és possible. La idea és fantàstica, però els metges no volen vindre a Alcoi perquè no arriben les inversions i l’hospital fa por.


Sempre dic que si m’agafa un ‘iuiu’, que intenten dur-me a Alacant o València encara que en el trasllat patisca un poc més. No em mal-interpreten, no té res a veure amb les persones que treballen a l’hospital. És molt simple: ací les màquines són pitjors, hi ha menys personal i –per exemple- en cardiologia d’Alcoi veuen 100 casos al mes i en Alacant 10.000. I clar, que no s’ofenguen, no hi ha color. Allà en saben més que ací perquè veuen i tracten més malalts. I sí, en aquest cas la quantitat importa quasi tant com ara la qualitat.


Seria ideal convertir les ciutats mitjanes, les comarques centrals en un nucli potent de serveis sanitaris. Així vindrien més metges, i més persones a viure. Podria ser fins i tot una font del mal-anomenat turisme de la Salut. Però per a això, hauríem de tindre un tren en condicions i una eixida de l’autovia directa a l’hospital. Però això és una altra guerra per a un altre dia.

 

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content