Sant Jordi, patró de les lletres

viernes, 13 de abril de 2018
JESÚS TRELIS
JESÚS TRELIS

Jesús Trelis es periodista, cap de redacció del diari Las Provincias.

La Columna - (viernes, 13 de abril de 2018)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Volia parlar-te d’abril, del mes en el que es viuen a tot arreu les fires del llibre. I un mes en el que, el dia del Sant Jordi, recordant la mort de Cervantes i Shakespeare, es commemora el dia de les lletres i es posa en valor la bona literatura. Però em fa estrany no parlar de les nostres festes de Moros i Cristians quan van a esclatar, a poc més d’una setmana. En mig d’aquest sentiment, em vaig adonar que, en realitat, les festes d’Alcoi són com una meravellosa biblioteca plena d'històries, de literatura i assajos que podem viure como si d’un somni literari fet realitat es tractara. 

Perquè les festes en si són un llibre d'Història, un assaig sobre tècniques d’artesania aplicades, per exemple, al metall; un ampli catàleg de disseny; una fàbula o mil i un contes, que es van desenvolupant al llarg de les entrades. Les festes són, fins i tot, poesia, quan un viu amb emoció el so, la música, l'olor de la pólvora, les llums de matinada quan comença la Diana. I teatre en directe, teatre del bo a peu del Castell, quan fan l’ambaixada i sents el crit: ¡Alcoians! Per Sant Jordi i Aragó, a defensar la fe de Jesucrist!!!” 

Les festes d’Alcoi són una esplèndida enciclopèdia de tradicions vives que omplin el mes del llibre de literatura descarnada. Un món ple de lírica, de novel·les, d’estudis antropològics, d’història reinterpretada que, al llarg de la trilogia, un pot viure-la. Però, al temps, si és possible, gaudir-la també amb companyia d’un bon llibre que compreu a alguna de les poquetes llibreries que ens queden obertes. Desprès de tot, Sant Jordi és, indirectament, patró també de les lletres, de les paraules escrites, de la tinta que corre contant històries reials i fantasies, misteris i poesies. 

I així vos deixe, imaginant-me al patró, a la soletat que dona l’eternitat, llegint alguns poemes a la vora del barranc del Cinc. Versos de Gil-Albert, o de Martí i Pol, que al seu poema ‘Punt i Final’ exclama: “S’apropa el gran moment. Ho deixo tot”. 

Bones festes i millors llibres

 

 

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content