Sempre ens quedarà Tirisiti
La Columna - (viernes, 07 de diciembre de 2018)
L'arribada de desembre porta a Alcoi la tornada d'un dels personatges més entranyables que conformen les seues tradicions. Ens referim a Tirisiti, l'hostaler que protagonitza els moments més estrepitosos, el ritme més frenètic del betlem amb escenes absolutament delirants. Com va dir el director alcoià Carlos Pérez, és el betlem que li haguera agradat a Groucho Marx.
Tirisiti és un clar exemple de la dignificació del passat. De segur que quan va sorgir el personatge com a conseqüència de la fusió de les representacions betlemístiques a Alcoi a finals del segle XIX, tot semblava que seria fruit d'un temps, de curta durada, una peça menor per entretindre el temps del Nadal, que seria engolida pels avanços i els canvis del segle XX.
Res feia pensar als que acudien a les representacions en un barracó ple de forats en la placeta del Fossar, que es convertiria en una de les grans atraccions del Nadal. amb més de 20 mil espectadors i 200 funcions anuals.
Tirisiti va sobreviure més mal que bé el pas dels anys i va a estar molt a prop de caure en l'oblit ,sobretot en la dècada dels 60, fins que es va recuperar. Un procés que tampoc va ser tan fàcil com sembla, amb tragèdia inclosa, quan es va enfonsar l'antiga escola de Faus i va a afectar a les titelles. Després de molts conflictes, l'ajuntament es va fer càrrec del betlem i la Cassola va assumir les representacions. Esta temporada es compliran 30 anys.
L'hostaler s'ha convertit en tota una icona, una imatge que transmet simpatia i el vincula també amb la infantesa. Enguany els comerciants d'Alcoi donen cromos del personatges del Betlem i els participants de la San Silvestre tindran una camiseta amb l'admirada titella. Tirisiti aplega a tots, té un atractiu especial. És la força d' una tradició que ha anat creixent i ha quallat en el sentiment popular.