Símbols d'un nou temps: El tren Alcoi-Gandia

jueves, 02 de mayo de 2019
JORDI ORTIZ GISBERT
JORDI ORTIZ GISBERT

Escritor

La Columna - (jueves, 02 de mayo de 2019)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Aquest recent finalitzat més d’abril hem celebrat el 50 aniversari del tancament del tren Alcoi-Gandia: el primer ferrocarril que va arribar a la ciutat. La línia va començar a funcionar al 1893: dotze ponts de ferro, huit túnels i un pressupost de 23 milions de pessetes van fer que per les valls del Riu Serpis transcorregués un tren cap a la modernitat.

El primer tren que va arribar a Alcoi és el símbol d’una època de canvis: va nàixer l’era de les masses, un moment clau en la definició d’un futur en el que, en part, encara vivim. A tot occident idees, conceptes, cultures i fins i tot tradicions es van promulgar en eixos anys que enllacen els últims del segle XIX i els primers del XX. Un moment caracteritzat per una nova revolució industrial, per un creixement demogràfic, per la difusió de la ciència, per l’auge dels mitjans de comunicació i transport, per l’augment de l’alfabetització, per un increment en la participació política; partits, sindicats, casins, ateneus i cases del poble van fer que la política deixés de ser una cosa de l’elit. La Revolució dels Transports, caracteritzada a Alcoi pel tren a Gandia primer i més tard a València, també va ser un factor determinant en l’arribada d’aquell temps modern.

S’imaginen vostès, el gran canvi que va viure l’Alcoi al que li arribava un tren per primera vegada? El ferrocarril a Gandia és un dels primers indicis que la ciutat anava a obrir-se a eixa modernitat de l’era de les masses. Totes les transformacions abans esmentades van ser determinants en el canvi de la història: ara, l’època de les xarxes, els algoritmes i el món digital, estarem vivint transformacions de la mateixa magnitud? Sabrem comprendre’ns en el futur?

L’Alcoi que va viure l’arribada del primer tren vivia en una societat en moviment, el progrés econòmic, cultural, mèdic... ens van dur a capítols brillants per a uns i desiguals i injustos per altres. És l’Alcoi de les finques modernistes i de les cases de “dues claus”.  El tren va deixar de funcionar fa 50 anys: els canvis que amb la seua època vingueren encara marquen la nostra forma d’entendre el món.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content