Tradicions festeres

lunes, 03 de diciembre de 2018
MOISÉS PÉREZ
MOISÉS PÉREZ

Moisés Pérez és periodista de El Temps.

La Columna - (lunes, 03 de diciembre de 2018)

Cargando...
Descarga audio: pulsa aquí

Recordeu el riu Guadiana? Aquest fluvial extremadament llarg que recorre part d'Espanya i Portugal amagant-se en un tram del seu camí cap a la mar? Doncs el debat sobre la ubicació i per on ha de transcórrer l'entrada de Moros i Cristians a Muro és com el Guadiana: un tema latent que, al cap d'uns anys, revifa per part dels sectors festers que defensen un canvi. I amb la discussió sobre la processó encara pendent de resoldre's definitivament entre les clavariesses, la Junta de Festes i l'Ajuntament de Muro, s'ha obert una altra reflexió al món fester murer.

 

El debat encara està verd. Però anticipa una deliberació inajornable. Des de la Filà Tariks, el seu vocal a la Junta de Festes ha proposat alterar el recorregut de l'entrada. Capgirar-lo per complet. Actualment, la desfilada de les tropes mores i cristines es realitza des de l'avinguda d'Alcoi, passant per l'emblemàtic carrer Sants, la placeta Molina, la plaça de l'Església fins a finalitzar al Matzem. Un trajecte pel centre de la població que atorga una ambientació única a l'entrada, que engalipa a tota persona que acudeix per primera vegada i que posa la pell de gallina a tots els festers i els músics que desfilen. En puc donar fé per la meua experiència de percussionista a La Xafigà.

 

Aquesta filada ha oferit diverses rutes alternatives. Una d'elles seria començar l'entrada de Moros i Cristians a l'altura de l'actual fàbrica de Filprim. D'aquesta manera, la desfilada transcorreria tota per la carretera. A excepció del tancament de l'esdeveniment, és clar. L'exhibició de força de les tropes mores i cristianes finalitzaria a la plaça del Matzem, en la qual està ubicat el castell de la població. La proposta, de moment, serà debatuda a les diverses filades perquè cada una expresse la seua opinió. I en cas de comptar amb un suport important dintre del món dels Moros i Cristians, els 1.500 festers estarien cridats a les urnes.

 

Al marge que la darrera paraula hauria de ser dita per tota la població, i no només ser una qüestió exclusiva de les filades, canviar l'entrada em sembla, personalment, una errada. S'argumenta una possible major recaptació de les cadires (element força discutible) i majors comoditats per a les carrosses. Però es deixa de banda l'element essencial que fa gran la festa de Muro: el seu pas pel centre històric recrea sentimentalment aquella batalla de l'Edat Mitjana. Si l'entrada passa pel centre, la música s'apodera de tot el carrer. La sonoritat és millor. I una mostra d'això, són les carències d'ambientació musical (i, perquè no dir-ho, de públic) que hi ha als únics actes que transcorren per l'alternativa oferida: la Burreta i la cavalcada de Reis. Aquesta última, de fet, adquireix tota la seua màgia en entrar al carrer Sants. La pregunta és clara: us imagineu l'entrada d'Alcoi sense el carrer Sant Nicolau? La resposta és òbvia. Doncs en Muro també ho ha de ser.

Deja un comentario
Normas de uso:
> Esta es la opinión de los internautas, no de radioalcoy.com
> No está permitido verter comentarios contrarios a las leyes españolas o injuriantes.
> Reservado el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.

Acepto la cláusula de privacidad


Load more content